Solidarnost iz BiH
2

FOTO / Čileanski rudari pozvani na odmor u Konjic

Piše: N. J.
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što je banjalučka firma "Bema" odlučila proizvesti cipele za hrabre čileanske rudare, iz BiH je upućena još jedna primamljiva ponuda za ove ljude.

Rudarima je ponuđen sedmodnevni odmor u Konjicu, gdje bi im u hotelskom smještaju bili na raspolaganju fizikalna terapija, hidromasažni bazeni, finska i turska sauna, ali i izleti širom BiH...

Ponudu je počasnom konzulu Čilea sa sjedištem u Beogradu, Agustinu Piju Garciji, uputio generalni direktor "Prominvesta doo", Enver Bećirović, pozvavši 33 rudara koja su preživjela 69-dnevnu dramu ispod zemlje na sedmodnevni odmor u "Garden City Hotel Konjic & Resort". On je istaknuo želju da pomognu istinskim herojima kako bi se vratili u normalne životne tokove, te pokažu solidarnost sa njima i čileanskim narodom, koji je, uostalom kao i cijeli svijet, strepio nad njihovim sudbinama.

"Konzul je oduševljen našom ponudom i od nas je još samo tražio da mu pošaljemo sve njene detalje u pisanoj formi. Ovo je prva ponuda za odmor rudarima koja je stigla iz BiH, a dosad su ih zvali iz mnogih zemalja, među kojima su Australija, Grčka, SAD... Ovi hrabri ljudi će tek sredinom novembra, nakon kliničkih tretmana, biti fizički u stanju da se odazovu na neki od ovih poziva, a mi bismo bili istinski počašćeni ako bi se odlučili za našu zemlju", kazao je za Sarajevo-x.com direktor hotela, Amel Mandžuka.

"Garden City Hotel Konjic & Resort"
On je dodao kako će nastojati konzulu poslati što sadržajniju ponudu, u koju će, uz sve hotelske pogodnosti, biti uključene posjete Međugorju, Mostaru, ratnom tunelu u Sarajevu...

"Istakao bih da ovaj naš gest nije nikakav marketinški trik. Naime, 'Prominvest' je vlasnik firme 'Granit-Mont' koja se bavi, doduše na drukčiji način, rudarskom djelatnošću, odnosno eksploatacijom kamena u Jablanici. Budući da nam je poznato kako je to rizičan posao, odlučili smo se za ovaj dobronamjerni gest prema našim kolegama iz Čilea. A, ukoliko bi došli u naš hotel (također vlasništvo 'Prominvesta'), bilo bi to od državnog značaja", kazao je Mandžuka, dodavši kako bi svi troškovi dolaska i boravka rudara iznosili oko 50.000 KM. Sve troškove platit će firma "Prominvest".

Osim hrabrih rudara, u našu zemlju su pozvani i njihov počasni konzul sa sjedištem u Beogradu, te njegovi saradnici.