BiH
0

Cikotić: Sigurnosna situacija u BiH je stabilna

FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić izjavio je danas da trenutna politička situacija u zemlji nema negativnih implikacija na funkcioniranje Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Cikotić je u razgovoru za Agenciju FENA, upriličenom u povodu obilježavanja 1. decembra - Dana OSBiH, ocijenio da osim interesa da se svojevrsna politička kriza u Bosni i Hercegovini što prije prevaziđe i određene vrste zabrinutosti nema drugih konkretnih refleksija na stanje i odnose unutar bh. odbrambenih struktura.

  • Ono što je veoma pozitivno iskustvo u posljednjih mjesec - dva dana jeste činjenica da OSBiH i Ministarstvo odbrane BiH veoma odgovorno i profesionalno izvršavaju sve obaveze, čime ove institucije pokazuju da su sazrele i izgrađene na način da se uspješno nose sa svim izazovima - istaknuo je Cikotić.

Sigurnosnu sitaciju u Bosni i Hercegovini ocijenio je stabilnom, naglašavajući da nema konkretnih prijetnji i pored zastoja u funkcioniranju određenih bh. institucija

U tom kontekstu ministar odbrane BiH odbacio je spekulacije o mogućnosti novog rata u Bosni i Hercegovini, a koje su plasirane iz određenih krugova, ili su nastale kao posljedica zabrinutosti bh. građana trenutnim prilikama u BiH.

Odbacujući teze o "ratnom scenariju" Cikotić upozorava da politička kriza koja je prisutna može biti veoma iscrpljujuća, te da može, osim rada državnih institucija, paralizirati ekonomski razvoj i brojne druge segmente društvenog djelovanja.

Istovremeno, ministar odbrane vjeruje da će se naći političke volje i mudrosti za prevazilaženje trenutne političke situacije, a na dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Sumirajući aktivnosti i rezultate ostvarene u sklopu Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, a koje se tiču napora na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u, Cikotić je podsjetio da je u toku ove godine realizirana većina zadataka zaostalih iz 2006. i sve obaveze predviđene za 2007. godinu.

  • U kontekstu kretanja prema NATO-u pokrenuli smo određene mehanizme koji su bili planirani za narednu godinu, što su dužnosnici Saveza prepoznali kao izuzetno brz put odbrambenih struktura BiH kroz program Partnerstva za mir (PfP), znatno brži nego što je slučaj sa susjednim zemljama, Srbijom i Crnom Gorom - pojašnjava Cikotić.

Napredak ostvaren u tom pogledu ilustrirao je prijemom BiH u Forum ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope u oktobru, te prošlosedmičnim prijemom bh. Centra za mirovne operacije u mrežu edukacionih centara NATO-a,što je prvi slučaj te vrste u regionu jugoistočne Evrope.

Verificiran je Sigurnosni sporazum, te zabilježene veoma pozitivne ocjene NATO-a u pogledu "prvog pregleda", što su, uz ostale, veoma konkretni pokazatelji ozbiljnih iskoraka na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.