BiH
0

Cikotić: Odbrambena reforma prednjači u odnosu na većinu drugih

FENA
Zamah u reformi odbrane i dalje je prisutan i prednjači u odnosu na većinu ostalih reformi na državnom nivou, ocijenio je danas u Sarajevu ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, gostujući na javnoj tribini koju je organizirala Alijansa za sigurnost BiH.

Cikotić je ustvrdio da je bilo određenog kašnjenja u ovoj oblast koje je povezano s donošenjem određenih rješenja i odluka od državnih institucija, ali da i dalje reformu odbrane ne prate adekvatno većina ostalih reformi.

Ministar odbrane je, govoreći na tribini o akcionom planu ulaska BiH u NATO 2009. godine, kazao da je od prijema naše zemlje u Partnerstvo za mir (PfP) urađeno dosta značajnih koraka te da naša zemlja polako zaokružuje svoje obaveze vezane za članstvo u PfP-u.

Cikotić je napomenuo kako iskustva tranzicijskih zemalja, koja su morala preći isti put prema evroatlantskim integracijama, pokazuju da tek nakon članstva u PfP-u, a zatim i članstva u NATO-u, zemlja bude razmatrana za ulazak u EU.

Jedinstven programski pravac, kako je kazao, jeste stvaranje efikasnih i kooperativnih Oružanih snaga BiH koje će biti kompatibilne s međunarodnim strukturama kojima naša zemlja teži.

U tom pravcu je napravljeno dosta koraka, ali se progres u oblasti reforme odbrane mora nastaviti, dodao je ministar Cikotić.

Kazao je također da će fokus aktivnosti biti rješavanje pitanja viška naoružanja i municije, a ustvrdio je i da je rješavanje pitanja državne imovine ključno jer će u mnogim oblastima otvoriti implementacijske procese.

Uz sve prisutne probleme, reforma odbrane je ipak proizvela pozitivan utjecaj i na druge oblasti, ocjena je bh. ministra odbrane.

On ističe da je namjera da odbrambene strukture BiH budu partner i pružalac usluga u međunarodnim strukturama, a ne samo korisnik njihovih programa.