BiH
0

Cikotić neće doći na sjednicu Vijeća ministara

SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić potvrdio je Srni da neće prisustvovati današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj je predviđeno da se razmatra izbor direktora tri državne agencije.

"Do kraja ove sedmice ja sam na godišnjem odmoru i neću prisustvovati sjednici", rekao je Cikotić.

On je naveo da SDA "zbog bitno narušenog odnosa u državnim institucijama na štetu Bošnjaka" traži da se napravi kompromis o tim ključnim imenovanjima, jer je riječ o ustavnoj i principijelnoj kategoriji o proporcionalnoj i paritetnoj zastupljenosti tri etničke grupe.

"Očekivao sam da ću u slučaju dogovora biti pozvan od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića ili od predsjednika SDA Sulejmana Tihića da prisustvujem sutrašnjoj sjednici. Do sada nisam dobio poziv ni od jedne niti druge strane, a neformalno sam čuo da do dogovora još nije došlo", rekao je Cikotić.

Ministar odbrane BiH smatra da je bolje ići u pravcu postizanja sporazuma nego u dalje konfrontacije na tom pitanju.

Sjednica Vijeća ministara BiH koja je bila zakazana za 30. juli i na kojoj trebalo da se razmatra imenovanje direktora Direkcije za evropske integracije, Regulatorne agencije za komunikacije i Uprave za indirektno oporezivanje otkazana je zbog nedostatka kvoruma.