BiH
0

Cikotić: Moguć je dogovor o vojnoj imovini u BiH

FENA
Selmo Cikotić
Selmo Cikotić
BiH je na putu da riješi problem s podjelom i knjiženjem vojne imovine.

“Prema informacijama koje imam, politički dogovor o tome je veoma blizu, ali ne treba prejudicirati kako i kada će se to desiti. Imam najavu da je dijalog vrlo aktivan i da je rješavanje tog pitanja na način kako NATO traži, vrlo blizu”, potvrdio je danas i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, ali nije želio da govori o detaljima jer ništa nije gotovo, dok sve nije gotovo.

Akcioni plan za ulazak u NATO, ipak će morati sačekati narednu godinu, smatra i Cikotić,

Vjeruje da postoji konsenzus u BiH o evroatlantskim integracijama.

“U državi u kojoj ima jako puno razlika i otvorenih pitanja mislim da imamo konsenzus o našem evropskom identitetu i evroatlantskoj budućnosti. To je vrlo bitna polazna osnova za rješavanje mnogih otvorenih pitanja”, smatra Cikotić.

I današnji seminar u Banjoj Luci o temi “EU i NATO integracije - odvojeni ili paralelni procesi” prilika je da se razmotri pitanje u kojoj mjeri su progres prema EU i NATO-u kompatibilniji te koliko ispunjavanje uvjeta za jednu predstavlja i ispunjavanje uvjeta za drugu organizaciju.

“Bitno je da su sve zemlje koje su u tranziciji prešle put ka EU i NATO po pravilu prvo ušle u vojni savez, a tek nakon toga je razmotrano članstvo u EU. Mislim da u tom smislu i BiH nije izuzetak. Ona je i prema i jednoj i drugoj organizaciji napravila određene pomake”, naveo je državni vojni ministar.

Napredovanje ka NATO-u je obaveza same BiH.

Za Oružane snage BiH rekao je da su već sada na nivou većine zemalja članica NATO-a, a najozbiljniji problem je ograničeni budžet.

Komandant NATO-a u Sarajevo, brigadni general Gary E. Huffman ponovio je stav da je MAP dodijeljen našoj zemlji pod uvjetom da se pokretna vojna imovina uknjiži na BiH za korištenje od Oružanih snaga i Ministarstva odbrane.

“Naši predstavnici u Sarajevu rade s predstvanicima BiH na prikupljanju dokumentacije za tu nepokretnu vojnu imovinu da bi bila spremna za uknjižbu, i imamo svu potrebnu dokumentaciju za oko 85 posto tih objekata, odnosno lokacija, a na ostalom se radi”, naveo je Huffman i ponovio da bi po uspostavi Vijeća ministara trebalo da se pristupi procesu uknjižbe tih lokacija.

“Znam da postoji puno predstavnika u BiH koji žele da se taj posao obavi što prije”, zaključio je Huffman koji je jedan od učesnika okruglog stola o temi "NATO i EU integracije-odvojeni ili paralelni procesi", koji je u Banjoj Luci organizirao Alumni asocijacija George Marshall Centra u Bosni i Hercegovini (MCAABiH) uz podršku George Marshall Evropskog centra za sigurnosne studije iz Garmish-Parttenkirchena, Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i Centra za međunarodne odnose u Banjoj Luci.

Među učesnicima su i predstavnici međunarodnih organizacija, DKP-a u BiH, regionalne George Marshall alumni asocijacije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, članova Alumni asocijacije BiH, predstavnika akademske zajednice, medija, nevladinih organizacija, kao i političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine.