BiH
0

Cikotić: Ministarstvo odbrane BiH pred ozbiljnim poslovima reforme i članstva u NATO-u

FENA
Ministarstvo odbrane BiH čeka ozbiljan posao na završetku reformi koje su u toku, u smislu organizacije i popune novoformiranih i predviđenih organizacijskih cjelina po različitim nivoima organiziranja Ministarstva i Oružanih snaga BiH, izjavio je kandidat za novog ministra odbrane BiH Selmo Cikotić.

Prema njegovim riječima, naredni važan, ali i veoma bolan proces, bit će otpuštanje viška personala i njegovo radno i društveno zbrinjavanje.

Paralelno s tim, navodi Cikotić, odvijat će se čitav set aktivnosti vezanih za ispunjavanje uvjeta u okviru Partnerstva za mir i u pravcu članstva u NATO-u.

Kod njegove kandidature pojavio se problem zakonskog roka od tri godine, koliko mora proći od napuštanja aktivne službe u Oružanim snagama do obavljanja ministarske funkcije.

Tri godine koje su propisane zakonom navršavaju se 21. aprila ove godine i Cikotić kaže da, ako bude potvrđen, nema ništa protiv da sačeka taj period.

Odgovarajući na osporavanja njegove kandidature iz hrvatskih udruga proisteklih iz rata, Cikotić je rekao da je na veoma ozbiljan način ušao u ovu kandidaturu te da je prepustio da te navode ispitaju relevantne institucije.

On kaže da je stvar više puta ispitana i rečeno je da nema nikakvih prepreka, te je zato i prihvatio kandidaturu.

Upitan na kraju da li kao aktivan učesnik rata u BiH 1992.-1995. može obavljati funkciju ministra odbrane na zadovoljstvo sva tri konstitutivna naroda, Cikotić je rekao: "Zar vi mislite da možete u BiH pronaći nekoga ko na taj način može obavljati funkciju ministra."