BiH
0

Cikotić: Čeka se politička odluka o vojnoj imovini

FENA
Selmo Cikotić
Selmo Cikotić
U odnosu na Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP), Bosna i Hercegovina se nalazi u formalnom smislu na istome kao i kad je odluka o dodjeli MAP-a donesena, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

"BiH može početi koristiti MAP onog trenutka kad sva nepokretna perspektivna vojna imovina bude knjižena kao vlasništvo BiH i data na neograničeno korištenje Ministarstvu odbrane i Oružanim snaga BiH", kazao je Cikotić.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage su provele veliki broj aktivnosti u saradnji s NATO-om i mnogim strukturama vlasti na različitim nivoima da bi se izvršile sve pravne, administrativne, logističke, tehničke i druge pripreme za knjiženje te imovine onog trenutka kad politička odluka bude donesena.

Cikotić je naveo da je u "paketu" s razgovorima o formiranju novog Vijeća ministara BiH razgovarano i o statusu nepokretne perspektivne vojne imovine.

U dosadašnjem toku pregovora bio je postignut dogovor na način na koji to NATO očekuje od BiH, ali budući da je princip kod stranačkih pregovora bio da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", ne može se krenuti s implementacijom ove odluke.

On je naglasio činjenicu da je NATO definirao odnos prema BiH na način da onog trenutkla kad ova odluka bude donesena i primijenjena, ne treba čekati nikakav posebav skup ili samit, nego se odmah može početi s potpunim korištenjem MAP-a kao posljednjeg stadija pred punopravno članstvo.