BiH
0

CIKBiH ovjerio 64 političke stranke i 183 nezavisna kandidata

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je ovjerila 64 političke stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru za one izborne jedinice za koje su ispunile uvjete propisane zakonom i 183 nezavisna kandidata.

Također, CIKBiH danas je ovjerio prijave 27 političkih stranaka, 19 nezavisnih kandidata, 11 udruženja građana za učešće u izborima za predstavnike nacionalnih manjina u izbornim jedinicama kojima su statutom utvrđena, odnosno zagarantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina u općinskim vijećima/skupštinama opština.

Portparolka CIK-a BiH Maksida Bajramović je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazala da je CIK utvrdio da određene političke partije imaju nedostatke u podnesenim prijavama te im je ostavio rok od 48 sati od prijema obavijesti CIK-a da otklone te nedostatke i nepravilnosti.

Prema njenim riječima, Penzionerska stranka Republike Srpske i Narodna bošnjačka stranka nisu dostavile dokaz o upisu političke organizacije u registar političkih organizacija kod nadležnog organa.

Rok od 48 sati ostavlja se za Stranku demokratske aktivnosti A – SDA, Socijaldemokratsku uniju 2002 BiH, Srpsku demokratsku stranku 1990 - Izvorna, Srpsku narodnu radikalnu stranku Republike Srpske da izvrše izmjenu naziva političke stranke jer može dovesti u zabunu birače, s obzirom na to da već postoje ranije registrirani politički subjekti sa sličnim nazivom.

Dokaz o uplati iznosa takse za ovjeru za učešće na izborima nisu dostavili Demokratski narodni savez i Zeleni BiH, dok Demokratska stranka invalida BiH nije podnijela prijavu pod istim nazivom pod kojim se registrirala kod nadležnog organa pa se i njoj ostavlja rok od 48 sati da otkloni ovaj nedostatak.

Političke stranke koje imaju dva ili više nedostataka u prijavi za ovjeru su: Demokratski centar BiH, Srpska stranka Republike Srpske te Penzionerski demokratski savez Banja Luka.

Bajramović je kazala da je za 34 političke stranke utvrđen i nedostatak nedovoljnog broja potpisa podrške birača te im se također ostavlja rok od 48 sati da otklone te nedostatke.

Prema njenim riječima, CIK je danas odbio ovjeru učešća na lokalnim izborima BH Slobodnim demokratima, a razlog je Odluka CIK-a BiH kojom je izrečena administrativna mjera kojom se uskraćuje pravo političkoj stranci da se kandiduje na izborima zbog nedostavljanja godišnjeg finansijskog izvještaja za 2006. u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija.

Iz istog razloga odbijena je prijava ovjere za učešće na predstojećim izborima i Bosanskohercegovačkoj stranci prava, a prijava je odbijena i Hrvatskoj čistoj stranci prava dr. Ante Starčević jer nije podnijela prijavu na način i u roku propisanim Izbornim zakonom BiH, prijava je dostavljena izvan roka.

Centralna izborna komisija BiH je odbila prijavu učešća na lokalnim izborima i za pet nezavisnih kandidata: Božo Kostić, Duško Paravac i Siniša Đorđević jer nisu podnijeli prijavu na način i u roku propisanim Izbornim zakonom BiH, te Milenko Vrhovac i Alaga Alimanović jer nisu registrirani birači u općini za koju su podnijeli prijavu.

“Nakon što završimo ovjeru političkih stranaka počinje teći rok za one političke stranke i nezavisne kandidate, ukoliko žele, imaju pravo po zakonu, da podnesu prijavu za ovjeru koalicija, odnosno listi nezavisnih kandidata za učešće na izborima“, kazala je Bajramović.

Podsjetila je da je 23. maja istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja građana i grupa građana za učešće na lokalnim izborima u BiH. Prijavu su podnijela 373 politička subjekta i to: 84 političke stranke, 277 nezavisnih kandidata, 11 udruženja građana te jedna grupa građana od 40 osoba.

Rok do kojeg Centralna izborna komisija treba završiti provjeru i ovjeru političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete je 7. juni.