BiH
0

CIKBiH novčano kaznila 7 političkih stranaka

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) je danas donijela sedam odluka o izricanju novčanih sankcija političkim strankama zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka, a na osnovu izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za 2006. godinu.

Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine kažnjena je sa 5.000 KM jer nije iskazala u godišnjem finansijskom izvještaju priloge fizičkih i jednog pravnog subjekta u ukupnom iznosu od 2.331,90 KM; nije vodila evidenciju o svojim prihodima i rashodima, tako što je vodila evidencije o prihodima samo Glavnog odbora, ali ne i o prihodima nižih organizacionih dijelova, a o troškovima koji su plaćani gotovinski nisu vođene evidencije ni u okviru Glavnog odbora stranke.

Također, u zakonom utvrđenom roku nije podnijela finansijski izvještaj za period izborne propagande za opće izbore 2006., a ni godišnji finansijski izvještaj za 2006.

  • Socijalistička partija sankcionirana je s 1.650 KM. Ova stranka nije iskazala u godišnjem finansijskom izvještaju prilog jednog fizičkog subjekta u ukupnom iznosu od 350,00 KM, pogrešno je iskazala kao priloge pravnih subjekata sredstva koja su organizacioni odbori stranke prenosili Glavnom odboru i tako što je obaveze od pozajmica i dugovanja na obrascu petogodišnjeg finansijskog izvještaja iskazala u ukupnom iznosu, a bez podataka o davaocima, pojedinačnim iznosima i rokovima vraćanja pozajmica i dugovanja.

  • Srpska demokratska stranka - 1.200 KM. Ova stranka je primila zabranjene priloge u ukupnom iznosu od 500 KM od dva javna preduzeća te nije pravilno popunila finansijski izvještaj, tako što na obrascu 3-a (prilozi fizičkih osoba) nisu navedeni jedinstveni matični brojevi donatora.

  • Srpska omladinska stranka - Novi naraštaji Republike Srpske - 5.000 KM jer nije dostavila u zakonskom roku godišnji finansijski izvještaj.

  • Srpska radikalna stranka Dr. Vojislav Šešelj -1.000 KM. Ova stranka nije iskazala u godišnjem finansijskom izvještaju priloge jednog pravnog i jednog fizičkogsubjekta u ukupnom iznosu od 2.600 KM, te nije vodila računa o svojim prihodima i rashodima tako što u stranci nije uspostavljeno blagajničko poslovanje i nije pravilno popunila finansijski izvještaj tako što je na obrascu ukupnih prihoda iskazala članarine u iznosu manjem u odnosu na podatke iz analitičkih evidencija stranke.

  • Stranka demokratske akcije -1.500 KM jer je primila priloge od dva pravna subjekta iznad zakonom dozvoljenog limita u ukupnom iznosu od 312 KM te je primala zabranjene priloge u ukupnom iznosu od 950 KM.

  • Stranka za Bosnu i Hercegovinu - 2.700 KM. Ova stranka nije prijavila pojedinačne priloge tri fizička subjekta, u ukupnom iznosu od 4.500 KM.

Također, nije pravilno popunila finansijski izvještaj, tako što je pogrešno na obrascu 3. iskazala priloge od paušala svojih poslanika kao prihode od članarine, što je pogrešno iskazala na obrascu 3-f kao prihode iz budžeta sredstva koja je jedan odbor stranke uplatio drugom, što je pogrešno priloge pravnih subjekata iskazala na obrascu 3-f kao prihode iz budžeta i što nije na obrascu 5 iskazala obaveze prema dobavljačima.

Izvještaji o reviziji finansijskih izvještaja za 2006. godinu na osnovu kojih je Centralna izborna komisija BiH izrekla sankcije dostupni su javnosti na Internet stranici www.izbori.ba, pod linkom Revizija finansiranja političkih stranaka.

Centralna izborna komisija BiH danas je uvažila žalbu Seljačke stranke na odluku Centralne izborne komisije BiH o izricanju sankcije (finansijski izvještaji za 2005. godinu) i postupak je obustavljen.

Djelimično je uvažena žalba Socijaldemokratske partije BiH i odluka Centralne izborne komisije BiH o izricanju sankcije (finansijski izvještaj za 2005. godinu) je preinačena u odluku o izricanju sankcije u ukupnom iznosu od 2.000 KM (1.000 KM zbog kršenja člana 6. Zakona o finansiranju političkih stranaka- nije prijavljen prilog, 1.000 KM zbog kršenja člana 11. stav 3. Zakona o finansiranju političkih stranaka- izvještaj nije dostavljen u propisanoj formi), saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.