BiH
9

CIK s dnevnog reda ponovo skinuo tačku o poništavanju izbora u Stocu

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Članovi Centralne izborne komisije (CIK) na današnjoj sjednici trebali su odlučivati o poništavanju izbora u Stocu, ali su četiri člana izglasala skidanje te tačke s dnevnog reda.

Član CIK-a Vlado Rogić predložio je da se s dnevnog reda sjednice skine odluka o izborima u Stocu. Stjepan Mikić rekao je da se prvo treba utvrditi odgovornost pa tek onda odlučivati o eventualnom poništavanju izbora.

Novak Božičković je također tražio da se ova tačka skine s dnevnog reda, jer bi u protivnom nove izbore u Stocu morali zakazati za 14 dana. Stjepan Mikić je također podržao odgađanje odlučivanja o izborima u Stocu.

Član CIK-a Suad Arnautović insistirao je da se na današnjoj sjednici donese odluka o poništavanju izbora u Stocu, a podržali su ga i predsjednik CIK-a Ahmet Šantić i članica Irena Hadžiabdić. Preostale tačke dnevnog reda su podržane i o njima će biti raspravljano.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić i član Suad Arnautović od ranije su tvrdili da su ispunjeni svi uslovi za poništavanje izbora i zakazivanje novih.

Timovi CIK-a u Stocu su proveli desetine informativnih razgovora u sklopu postupka za utvrđivanje odgovornosti za prekid izbornog procesa u toj općini, koji se vodi protiv predsjednika i članova Općinske izborne komisije Stolac, članova biračkih odbora te šest kandidata.

U međuvremenu, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona podiglo je optužnice protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića zbog krivičnih djela u vezi sa zbivanjima na dan lokalnih izbora.

Na drugoj strani, Inicijativa za Stolac predala je Tužilaštvu BiH urgenciju u vezi s krivičnom prijavom protiv predsjednika Općinske izborne komisije Stolac Ivana Perića.

Kako tvrde, državnom tužilaštvu obratili su se zbog toga što je Tužilaštvo HNK po hitnom postupku uzelo u razmatranje prijave druge stranke koje se odnose na incident, dok prijave Inicijative za Stolac nisu razmatrane.

Sudeći prema današnjoj sjednici saga o izborima u Stocu će biti nastavljena, a kako je kazao predsjednik CIK-a, odluka mora biti donesena na narednoj sjednici jer se produžava agonija građana Stoca, koji će, čini se, još čekati na zakazivanje novih izbora kako bi izabrali lokalnu vlast.