BiH
3

CIK: Prebrojani listići sa 82 glasačka mjesta, slijedi kontrola

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu završeno je ponovno brojanje glasačkih listića sa 82 redovna biračka mjesta, koje je uslijedilo nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja ustanovio da nije moguće verifikovati rezultate izbora sa ovih birališta zbog velikih odstupanja na testu tačnosti.

Direktor Glavnog centra Uma Isić izjavila je Srni da je Centar utvrdio rezultate i proslijedio ih glavnom kontroloru, koji podnosi izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Ona je rekla da je u završnoj fazi prebrojavanje listića koji su stigli poštom, te dodala da je sinoć istekao rok do kada CIK zaprima koverte sa glasovima iz inostranstva, kojih je stiglo skoro 30.000.

"Nepotvrđene glasačke listiće smo u dobrom dijelu obradili, ali u vrećama pronalazimo izmješanog materijala kojeg je potrebno razdvojiti. Jučer smo počeli da prebrojavamo glasove u odsustvu i jedan dobar dio je urađen, a pred nama je posao u vezi sa obradom materijala za glasanje putem mobilnih timova", istakla je Isićeva.

U Glavnom centru za brojanje glasova u utorak, 16. oktobra, počelo je brojanje glasačkih listića sa 82 redovna biračka mjesta od ukupno 5.100 koliko ih je bilo otvoreno 7. oktobra na dan lokalnih izbora.

Glasački listići su se brojali sa 38 redovnih biračkih mjesta u 12 opština Republike Srpske, 39 biračkih mjesta u 22 opštine Federacije BiH, te sa pet redovnih biračkih mjesta u Brčko distriktu.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić rekao je da je ovo ponovno prebrojavanje glasova bilo neophodno, jer podaci koji su stigli iz opštinskih izbornih komisija sa ovih biračkih mjesta "jednostavno ne trpe ni logiku ni matematiku", a njihove greške se mogu otkloniti samo otvaranjem vreća i ponovnim brojanjem.