BiH
0

CIK: Omogućiti nesmetano finansiranje lokalnih izbora

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nesmetano finansiranje lokalnih izbora u BiH u slučaju da ih opstruišu pojedine opštinske vlasti mora biti omogućeno obezbjeđivanjem sredstava u budžetu institucija BiH ili kreditom koji bi podigla Centralna izborna komisija BiH, smatraju u CIK-u.

Član Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović predložio je da se u hitnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH uputi amandman na Izborni zakon BiH kojim bi bio riješen problem finansiranja izbora u takvim slučajevima.

"Može se desiti da nam 30 opština sada kaže da nema para za biračke odbore za lokalne izbore“, rekao je Arnautović. 

Predstavnici CIK-a upozoravaju da se takva situacija može desiti u onim opštinama u kojima trenutno rukovodstvo predviđa svoj poraz na predstojećim lokalnim izborima i napominju da opštine na izborima finansiraju biračka mjesta i izborne komisije.

Odlučeno je da Interresorna radna grupa za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih partija i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, na prijedlog CIK-a, do sljedeće sedmice pripremi rješenje i putem amandmana ga uputi u parlamentarnu proceduru.

Interresorna radna grupa u nastavku današnje sjednice analizirala je manji dio Prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je pripremio predsjednik CIK-a Branko Petrić.

Analizirano je pitanje uvođenja sistema elektronskog glasanja, mogućnost kandidovanja na opštim i lokalnim izborima ukoliko je zvaničnik, državni službenik ili sudija već na funkciji u organima vlasti, kao i mogućnosti za prijevremeno održavanje lokalnih izbora u slučaju smrti ili prelaska na drugu funkciju zvaničnika.
Radna grupa je saglasna da je podnošenje ostavke na određenu funkciju prihvatljivo tek nakon preuzimanja mandata na novoj dužnosti u svim slučajevima, sem ako to zakonima o statusu pojedinačnih profesija i službi nije drugačije riješeno.

Nastavak rada na izmjenama Izbornog zakona BiH i Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH zakazan je za 27. mart.

Interresorna radna grupa održaće na Jahorini od 2. do 4. aprila posljednju sjednicu kada će sačiniti konkretne amandmane na navedene zakone. Rok u kojem radna grupa mora završiti posao na izmjenama i dopunama ova tri zakona je 1. maj.