BiH
0

CIK objavio utvrđene rezultate lokalnih izbora

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) donijela je danas odluku o utvrđivanju rezultata s lokalnih izbora od 5. oktobra.

"Da bi utvrđeni rezultati bili potvrđeni u zakonskom roku od 30 dana, potrebno je pružiti svim učesnicima u izbornom procesu šansu da ulože žalbu na ovu odluku te da mogu zahtijevati ponovno prebrojavanje glasačkih listića na određenim mjestima", izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik CIKBiH Suad Arnautović.

Nakon što se taj proces završi, CIKBiH će tada i potvrditi izborne rezultate koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH i drugim službenim glasnicima. Sastavni dio ove odluke je tabelarni prikaz rezultata glasanja koji je objavljen na web stranici CIKBiH.

Arnautović je naveo da se CIK-u u roku od tri dana od objavljivanja utvrđenih rezultata mogu podnijeti zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića. Taj rok počinje od sutra.

Prema podacima koje je naveo predsjednik CIKBiH, lokalni izbori koštali su 11 miliona KM, od čega je 3,5 osigurano iz budžeta institucija BiH, a ostalo snose lokalne zajednice.

Kada su u pitanju načelnika mjesta, najviše je osvojio SNSD - 39, slijede SDA s 36, SDS 16, HDZBiH 16, SDP devet, SBiH četiri, HDZ1990 tri, te DNS s tri. Ovdje nisu uračunata mjesta koje su pojedine stranke osvojile u koalicijama.

Najviše vijećničkih mandata osvojila je SDA - 537, zatim SNSD 494, SDP 322, SDS 316, HDZBiH 216, SBiH 180 te PDP 148. Najviše glasova birača za općinska vijeća osvojila je SDA 275.065, zatim SNSD 207.896, SDP 193.765...

Odziv birača na nivou BiH od 55,3 posto, ocijenio je Arnautović, bio je u okvirima zadovoljavajućeg, s tim da je u RS-u bio 58,3 posto, u FBiH 53,3, a u Distriktu Brčko 58,7 posto.

Među izabranima je 85,5 posto muškaraca i 14,5 posto žena.

CIKBiH je naredio kontrolno brojanje glasova na 96 biračkih mjesta zbog netačnog sabiranja, općinskim izbornim komisijama (OIK) upućen je 171 prigovor, a OIK su donijele 102 odluke. Na te 102 odluke upućeno je 49 žalbi CIK-u, koji je na njih donio odluke, naveo je predsjednik CIKBiH.

U devet slučajeva CIKBiH je posumnjao na moguća krivična djela i izvještaji su poslani Tužilaštvu BiH. Takvi slučajevi dogodili su se u Derventi, Bosanskom Brodu, Trnovu/FBiH, Doboju (dva slučaja), Vlasenici, Srebrenici, Zenici i Pelagićevu.

U četiri sarajevske gradske općine, iz kojih će se posredno birati Gradsko vijeće Sarajeva, SDA je osvojila 42 mandata, slijede SDP 41, SBiH 12, Naša stranka 10, BPS devet, Stranka penzionera tri, Pokret mladih tri, BOSS dva, SDU-LDS jedan i NSRB jedan.