BiH
0

CIK o glasačima u Brčkom: Riječ je o građanima koji se nisu opredijelili za biračku opciju

FENA
Nakon izjave potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Mirsada Đape da je neprihvatljivo što oko 40.000 građana Brčko Distrikta neće moći glasati na predstojećim općim izborima u BiH, iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, na upit agencije Fena, kažu da je tu riječ o građanima koji se nisu u određenom roku opredijelili za biračku opciju da li će glasati u izbornoj jedinici iz Federacije BiH ili iz Republike Srpske.

Portparolka CIK-a Maksida Pirić nije željela komentirati Đapine prijedloge za eventualno razrješenje ove situacije već je dodala jedino da je CIK odlučivao shodno Izbornom zakonu BiH i da ona o svemu može reći više samo ako bude eventualnih novih sjednica CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je 2. septembra donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska, zaključno sa stanjem od 28. augusta.

  • Na području Distrikta Brčko, prvi put na osnovu entitetskog državljanstva, 24.789 birača može glasati u izbornoj jednici iz FBiH, a 20.528 u izbornoj jedinici iz Republike Srpske, dok 39.974 glasača nema određenu biračku opciju u kojem će entitetu glasati - objavili su neki mediji u vezi s tom sjednicom.

Mirsad Đapo je danas Agenciji Fena rekao da se desilo ono na šta je i ranije upozoravao.

  • Polovina birača, ukoliko ostane ovakvo stanje, neće imati pravo glasa jer navodno nije izabrala biračku opciju shodno pozitivnim propisima - rekao je, ističući da nije dobro da se s ovim stanjem svi mire, samo konstatirajući takvu situaciju.

Problem je u tome što oko 40.000 građana nema u ličnoj karti oznaku o izabranom entitetskom državljanstvu ili, pak, nema rješenje o entitskom državljanstvu, za šta su građani trebali podnositi posebne zahtjeve, pojasnio je.

Nadležni i međunarodna zajednica morali bi se uključiti u ovaj problem, smatra Đapo.

Bilo bi dobro, dodaje on, da se prihvati neko od rješenja koje i sam predlaže CIK-u, za šta će tražiti i podršku njegove stranke, Socijaldemokratske partije BiH, kao i institucija vlasti Brčko Distrikta.

  • CIK bi morao donijeti dodatna pravila za predstojeće izbore u Brčko Distriktu i ona bi morala poći od toga da građani koji su 2010. godine imali biračku opciju, a sada su među ovih 40.000 bez te opcije, budu uneseni u birački spisak ili dodatni birački spisak i da mogu bar glasati na nepotvrđenim biračkim listićima - rekao je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a.

Smatra i da bi trebalo nastaviti s kampanjom, kao i 2010., da građani bez biračke opcije mogu do 1. oktobra izabrati opciju i također glasati na nepotvrđenim biračkim listićima.

Đapo navodi i da će kao treću varijantu koja bi se mogla primijeniti predložiti da na dan izbora svi građani mogu glasati na određenim biračkim mjestima pod direktnom kontrolom Izborne komisije Brčko Distrikta opet na nepotvrđenim glasačkim listićima.

  • Time bi se za tih 40.000 glasača omogućilo da izaberu opciju i da učestvuju na izborima. Sigurno da ovo nije najidealnije rješenje, ali bolje je od činjenice da taj broj građana nema pravo glasa, posebno jer su propisi koji se sada primjenjuju stavili građane Brčko Distrikta u neravnopravan položaj i jedan broj njih ne želi uzimati opciju kroz lične dokumente ili entitetsko državljanstvo. Oni već pripremaju apelacije za sudove i smatraju da su na ovaj način stavljeni u neravnopravan položaj - naglasio je Đapo.

Upozorio je i da zbog svega kandidati na izborima iz Brčko Distrikta imaju veoma male šanse da se nađu u entitetskim parlamentima i onom na nivou BiH.

  • Ne želim se miriti s ovim stanjem, kao ni politička opcija kojom pripadam i od CIK-a očekujemo što bržu reakciju, kao i međunarodne zajednice, kako bi i ovi građani mogli da glasaju na izborima - zaključio je Đapo.