BiH
0

CIK novčano kaznio šest političkih stranaka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine(CIKBiH) je na osnovu izvještaja o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja za 2007. godinu izrekla novčane sankcije prema šest političkih stranaka, u ukupnom iznosu 5.470 KM, saopćeno je iz Ureda za informisanje CIK-a.

Sa po 500 KM kažnjeni su Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović jer je pogrešno popunila godišnji finansijski izvještaj i Stranka penzionera-umirovljenika BiH jer je primila zabranjeni prilog od pravne osobe kao javnog preduzeća u iznosu od 200 KM, jer nije vodila adekvatne evidencije o prihodima i rashodima i jer je pogrešno popunila godišnji finansijski izvještaj za 2007. godinu.

Sa po 1.500 KM kažnjeni su Građanska demokratska stranka BiH (GDSBiH) jer nije uplatila 4.123,37 KM, iznos koji se odnosi na prihod od imovine i koji prelazi 20 posto ukupnog godišnjeg prihoda stranke, u dobrotvorne svrhe, te Srpska radikalna stranka Republike Srpske jer u sklopu prihoda iz budžeta nije iskazala prihode koje su joj uplatile općine Ugljevik, Nevesinje i Mrkonjić-Grad.

Ujedno je GDS-u BiH naloženo da iznos od 4.123,37 KM u roku 15 dana od dana prijema odluke uplati u dobrotvorne svrhe jednoj ili više organizacija koje se bave dobrotvornim radom.

Bosanskohercegovačka Podrinjska narodna stranka (BPNS) kažnjena je s 470 KM jer je po osnovu korištenja poslovnog prostora bez naknade primila prilog u iznosu 5.500 KM od pravne osobe, koji je veći od zakonom dozvoljenog limita za 460 KM.

Demokratska narodna zajednica BiH (DNZBiH) platit će kaznu u iznosu 1.000 KM jer je vršila isplatu sredstava za usluge, nabavku materijala i knjiga - bez računa, i jer nije vodila adekvatne evidencije o prihodima i rashodima.