Kritike iz SDA
0

"CIK nije nadležan za ispitivanje procesa uspostavljanja vlasti"

SRNA
Stranka demokratske akcije saopštila je da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH nije nadležna za ispitivanje procesa uspostavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, budući da je to isključivo nadležnost Ustavnog suda.

"Hitnim sazivanjem vanredne sjednice na zahtjev HDZ-a, Centralna izborna komisija upravo je potvrdila da je u procesu uspostavljanja vlasti u Federaciji BiH bila u službi dva HDZ-a i tolerisala njihovo antiustavno djelovanje i blokiranje izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH i njegovo konstituisanje, zbog čega je bilo nemoguće formirati vlast i pet mjeseci nakon izbora", navedeno je u saopštenju.

SDA smatra da CIK treba da "odgovora građanima i javnosti zato što su pod njenim pokroviteljstvom dva HDZ-a djelovala antiustavno".

"Čitavih pet mjeseci CIK BiH nije izdala nijednu mjeru kojom bi naložila izbor delegata za Dom naroda i uspostavljanje kantonalnih vlasti, te sankcionisala takvo djelovanje. Međutim, CIK je izuzetno efikasna kada se radi o stranačkim interesima HDZ-a i saziva vanrednu sjednicu na njihov zahtjev", navedeno je u saopštenju.

SDA je zatražila od CIK-a da radi u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i da, kako kažu, prestane da podržava snage koje blokiraju i opstruišu uspostavljanje vlasti i normalno funkcionisanje države". 

Dosadašnja predsjednica FBiH Borjana Krišto i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović podnijeli su ranije odvojene zahtjeve CIK-u BiH da se izjasni o provedenim izborima u Parlamentu FBiH.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić izjavila je ranije Srni da će CIK najvjerovatnije sutra imati vanrednu sjednicu, nakon čega se može očekivati stav ove institucije u vezi sa izborom vlasti u FBiH.
Iako posredni izbori za delegate u Parlamentu FBiH nisu završeni u svim kantonalnim skupštinama, u Sarajevu je u četvrtak formiran Dom naroda federalnog Parlamenta, nakon čega su oba parlamentarna doma završila izbor predsjednika i potpredsjednika te Vlade FBiH.

CIK je u više navrata ponovio da dok se ne završe izbori delegata u svim kantonima i dok se ne utvrdi  da su provedeni u skladu sa zakonskm procedurom, odnosno dok se njihovi rezultati ne objave u Službenom glasniku, ne postoje uslovi da se delegatima uruče uvjerenja o dodjeli mandata.