BiH
4

CIK: Moguće pomjeranje rokova izbornih aktivnosti, a možda i općih izbora u BiH

Anadolija
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na korespodentnoj sjednici u ponedjeljak trebala bi donijeti odluku o pomjeranju određenih rokova u izbornom procesu zbog novonastalog stanja uzrokovanog poplavama, saznaje Anadolu Agency (AA) u toj državnoj instituciji. 

Ovo znači da bi, prije svega, mogli biti pomjereni rokovi za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i kandidata za sedam do deset dana.

U skladu sa odlukom o raspisivanju općih izbora u BiH, koji će biti održani u nedjelju, 12. oktobra, planirano je da prve aktivnosti u izbornom procesu - podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata - traju od 16. do 30. maja. 

"Teško je sada govoriti o mogućnosti prolongiranja održavanja općih izbora u oktobru. Članovi CIK-a su obavili konsultacije i na sutrašnjoj sjednici bi trebali napraviti analizu i sagledati da li se može uštedjeti neko vrijeme u skraćivanju nekih rokova nauštrb pomjeranja drugih. Zbog novonastalog stanja,morat će se izaći u susret političkim strankama i nezavisnim kandidatima", navode u CIK-u BiH. 

Naime, u periodu od 16. do 30. maja predviđeno je da osim preuzimanja dokumentacije za prijavu učešća na općim izborima političke stranke i nezavisni kandidati moraju u tom periodu, osim takse, prikupiti i određeni broj potpisa podrške birača.

To će biti teško osigurati u trenutnim uvjetima kada je u pola države, prvenstveno u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, proglašeno vanredno stanje zbog poplava, a brojne opštine i gradovi nalaze se pod vodom. 

Potpise podrške birača moraju sakupiti nezavisni kandidati, ali i političke stranke ako nemaju poslanike u aktuelnim sazivima parlamenata i skupština ili ih imaju, na nižim razinama: kantonima i entitetima, a žele učestvovati i na državnoj razini. 

CIK