BiH
0

CIK: Krišto, Kukić i Lijanović ispunjavaju uslove

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija BiH usvojila je u četvrtak Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i utvrdila da kandidati Borjana Krišto, Slavo Kukić i Mladen Lijanović Ivanković ispunjavaju uslove za imenovanje na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, propisane odredbama Izbornog zakona BiH.

Iz Ureda za informiranje CIK-a navode da je, razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, Ani Baltić izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31. decembra 2010. godine.

"Utvrđeno je da Ana Baltić od 28. novembra 2008. godine do danas obavlja funkciju izabranog dužnosnika tj. vijećnice u Općinskom vijeću Novo Sarajevo dok njen bliski srodnik istovremeno obavlja funkciju ovlaštene osobe privatnog preduzeća DSC Agencija za zaštitu ljudi i imovine d.o.o. Sarajevo koje je u 2009. i 2010. sklapalo ugovore vrijednosti više od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je izvršila povredu odredaba člana 6. stav (2) i člana 9. Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, pa joj je na osnovu navedenih zakonskih propisa, izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31. decembra 2010. godine", navodi se.

CIKBiH donio je, nakon postupka utvrđivanja odgovornosti, odluke o sankcioniranju 15 osoba koje su bile angažirane za rad na pojedinim biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Čapljina, Gračanica i Konjic u vrijeme održavanja općih izbora 2010. godine.

"Zbog počinjenih nepravilnosti sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine izrečena je za svih 15 osoba i novčane kazne i to: Miro Brajković 800, Husnija Hajrić 500, Amir Alić 500, Davor Kolakušić 400, Mirko Vasilj 400, Anto Vukšić 400, Bedrudin Merdanović 200, Armin Pedljić 200, Nedžad Badžić 200, Alisa Mujić 200, Azra Ibrahimović 200, Berislav Kozarić 200, Irma Balić 200, Jela Šimunović 200 i Snježana Piplica 200 KM", navodi se.

Postupak pokrenut protiv Dragana Sesara obustavljen je jer je utvrđeno da kao član biračkog odbora u Čapljini nije lično odgovoran za nepravilnosti počinjene na biračkom mjestu već da je upozoravao ostale članove da ne čine nezakonitosi i zbog toga nije potpisao obrasce za rezultate.

Centralna izborna komisija BiH nastavlja aktivnost analize rada tijela za provedbu općih izbora 2010. godine.