BiH
0

CIK izrekao sankcije Sejadu Zaimoviću i Nedimu Zejćiroviću

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) razmatrala je danas predmete iz oblasti primjene zakona o sukobu interesa te donijela rješenja o izricanju sankcija Sejadu Zaimoviću i Nedimu Zejćiroviću.

Sejadu Zaimoviću je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidiranje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31. decembra 2008. i kazna u iznosu 1.000 KM.

Utvrđeno je da Sejad Zaimović od 6. novembra 2008. obavlja funkciju poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i istovremeno funkciju člana Skupštine, a bliski srodnik, njegova kćerka, obavlja funkciju ovlaštene osobe privatnog preduzeća TD "Nova trgovina-S" d.o.o. Kakanj, koje je u 2008. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti. Time je Zaimović izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Nedimu Zejćiroviću izrečena je sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja, tj. od 31.decembra 2009. kazna u iznosu 5.000 KM.

CIKBiH je utvrdio da Nedim Zejćirović od 28. novembra 2008. obavlja funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Čelić, dok istovremeno njegovi bliski srodnici, majka, obavlja funkciju ovlaštene osobe, a otac funkciju ovlaštene osobe i funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća "Zejćirović" d.o.o. Čelić, koje je u 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je Zejćirović, saopćeno je iz CIKBiH, izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u FBiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je donijela i Odluku o dopuni Odluke o visini naknade za rad članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.

Nakon stupanja na snagu Odluke o visini naknade za rad članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u BiH, Centralnoj izbornoj komisiji BiH se obratilo nekoliko općinskih izbornih komisija inicijativom da se ta odluka treba dopuniti.

Naime, termin "paušal vijećnika, odnosno odbornika" preuzet iz Izbornog zakona BiH nije jasno definiran jer u mnogim općinama naknada za rad vijećnika, odnosno odbornika nije određena samo u vidu mjesečnog paušala nego po više osnova, kao što su rad u radnim tjelima, klubovima, prema prisustvu sjednicama itd. Zato je, zbog nejasnoće definicije "paušal", CIKBiH dopunio odluku na način da se u ovakvim slučajevima naknada određuje kao u stavu (2) člana I. i člana 2. Odluke o visini naknade za rad članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.