BiH
0

CIK izrekao 124 sankcije u vezi sa sukobom interesa

FENA
Centralna izborna komisija BiH je, od početka primjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, izrekla 124 sankcije, među kojima i zabrane kandidature na period od četiri godine i oduzimanje mandata izabranim predstavnicima.

Jedan od najvećih problema u regionu kada je riječ o sukobu interesa je, kaže predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić, to što nijedno zakonodavstvo nije stavilo naglasak na imovinsku korist i finansijski interes.

O tom pitanju, dodala je, predstavnici međunarodne zajednice dali su određene preporuke.

O saradnji u narednom periodu Hadžiabdić te predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske Obrenka Slijepčević i predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković razgovarali su danas u Banjoj Luci.

Slijepčević je najavila da će entitetska komisija za sukob interesa u ovoj godini raditi na izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa da bi bila postignuta ujednačenost zakonskih rješenja u BiH koji tretiraju to pitanje.

Ova komisija prošle godine nije utvrdila postojanje sukoba interesa u RS-u.

Predsjednik Komisije za sprječavanje sukoba interesa Crne Gore Slobodan Leković naglasio je da komisija postoji od 2004., a da je od početka 2009. u toj državi na snazi novi zakon koji tretira tu problematiku, gdje je poenta u prevenciji, odnosno sprječavanju, uticanju i edukaciji javnog funkcionera da ne uđe ni u potencijalni sukob interesa.

Kazao je i da Evropska komisija posebno potencira regionalnu saradnju i povezivanje i saradnju država i institucija koje se bave konfliktom interesa iz ove oblasti.

Tamošnja Komisija za sprječavanje sukoba interesa imala je, dodao je, 790 inicijativa protiv javnih funkcionera i 700 donesenih odluka, 53 javna funkcionera su razriješena dužnosti, a sudu za prekršaje predato je 425 zahtjeva za vođenje postupka.