Za lokalne izbore u Srebrenici
0

CIK iznenađen mogućnošću nadgledanja registracije birača

SRNA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH iznenađena je mogućnošću uspostavljanja misije nadgledanja procesa registracije birača za lokalne izbore u Srebrenici, jer je taj proces u BiH pasivan, a ne aktivan.

"Registracija birača u BiH je pasivna, a ne aktivna u smislu da se sa prijavom prebivališta, koji vodi druga institucija, punoljetne osobe po automatizmu nalaze na biračkom spisku", rekla je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Ona je objasnila da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) u BiH vodi evidenciju prebivališta građana i CIK po automatizmu preuzima tu bazu podataka, tako da punoljetna lica postaju birači, odnosno, automatski se ubacuju u Centralni birački spisak.

"Mi ćemo, vjerovatno, početkom juna imati sastanak sa delegacijom Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu, kada će sigurno biti riječi o izborima, ali za sada nemamo nikakvu posebnu inicijativu za nadgledanje registracije birača u Srebrenici", rekla je Pirićeva, kometarišući današnje saopštenje izVijeća Evrope u kojem se navodi da je posjeta šefa te kancelarije u Sarajevu Mary Ann Hannessy Srebrenici "prvi korak ka mogućem uspostavljanju misije nadgledanja procesa registracije birača za predstojeće lokalne izbore, na molbu zamjenika načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića".

U saopštenju Vijeća Evrope naglašeno je da je Hennessy posjetila Srebrenicu da bi izvršila procjenu izvodljivosti uspostavljanja misije nadgledanja procesa registracije birača u ovoj opštini za predstojeće lokalne izbore.

Hennessyjeva provodi ove aktivnosti po ovlašćenju generalnog sekretara Kongresa evropskih lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, tijela koje će početi sa aktivnostima na uspostavljanju misije nadgledanja nakon zvaničnog poziva Centralne izborne komisije BiH.