BiH
0

CIK: Izlaznost u jutarnjim satima osam do deset posto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izlaznost građana u jutranjim satima na izborima za predsjednika Republike Srpske je oko osam do 10 posto od ukupno registriranih građana, izjavio je član Centralne izborne komisije BiH Tihomir Vujičić.

Potvrdio je da su sva biračka mjesta u BiH otvorena jutros u 7 sati i glasanje protiče bez problema. Za sada nema pritužbi na tok glasanja.

Dva tima posmatrača Vijeća Evrope prate predsjedničke izbore, jedan u zapadnom i drugi u istočnom dijelu Republike Srpske.

Timovi posmatrača danas posjećuju izborna mjesta kako bi provjerili da li se izborni proces odvija u zakonskim okvirima.

Na izborima za predsjednika RS-a birači mogu glasati na 1.958 biračkih mjesta, od čega 1.777 redovnih biračkih mjesta, 119 za glasanje u odsustvu i 62 za lično glasanje, odnosno za glasanje osoba sa statusom raseljenih koji su izrazili želju da glasaju u općini u kojoj su živjeli do 1991. godine.

Za prijevremene predsjedničke izbore u RS-u registriran je 1.122.241 birač, od kojih će 1.071.963 glasati na redovnim biračkim mjestima i 32.121 na biračkim mjestima u odsustvu ili za lično glasanje, te 19.157 putem pošte iz inostranstva.