BiH
0

CIK danas razmatra probleme sa biračkim odborima

SRNA
Maksida Pirić, CIK (Foto: CIN)
Maksida Pirić, CIK (Foto: CIN)
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas bi trebalo da razmatra mogućnost prevazilaženja problema u vezi sa uputstvom o imenovanju članova biračkih odbora.

Portparol CIK-a Maksida Pirić izjavila je Srni da će u 10.00 sati početi redovna sjednica CIK-a na kojoj će biti razmatran ranije utvrđeni dnevni red, dok će nakon toga biti odlučeno da li će situacija u vezi sa uputstvom o izboru članova biračkih odbora biti razmatrana na novom zasjedanju ili u red proceduri.

Ona nije mogla da objelodani koliko je  CIK do sada dobio  prigovora na uputstvo, ali   mediji u RS-u pišu da su SNSD i  PDP  uputili zvanične prigovore   u kojim traže  izmjene. 

Iz CIK-a  je ranije  rečeno da će  ovo tijelo nastojati da riješi probleme koji su nastali zbog dvije odrednice Izbornog zakona BiH.

Prema ovim odrednicama, politička stranka koja je članica koalicije nema pravo samostalnog učešća u postupku žrijebanja i imenovanja za članove biračkog odbora, dok druga odredba omogućuje političkom subjektu koji ima ovjerenu kandidatsku listu ili kandidata za učešće na izborima pravo učešća u postupku žrijebanja.

"Uputstvo koje je  donio CIK ima za cilj pomirenje dvije kontradiktorne odredbe u zakonu, međutim ono je donijelo samo nezadovoljstvo pojedinih opštinskih izbornih komisija", rekla je ranije Pirićeva.