BiH
8

CIK BiH: Utvrđivanje rezultata općih izbora u BiH 26. ili 27. oktobra

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rezultati općih izbora u Bosni i Hercegovini trebali bi biti utvrđeni 26. ili 27. oktobra, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ermin Kos, direktor Glavnog centra za brojanje glasova. 

Prema njegovim riječima, u Glavni centar za brojanje glasova pristiglo oko 40.000 paketa glasačkog materijala, od čega je do sada obrađeno između 5.000 i 6.000.

"Putem pošte pristiglo je 33.000 koverata sa glasačkim materijalom, ali se još uvijek ne zna da li će sve biti prihvaćene. Tokom procesa validacije, naime, provjeravat će se da li je sve uredu", naveo je Kos. 

Direktor Glavnog centra za brojanje glasova naglasio je da se provjerava da li su izvodi lično potpisani, da li su glasački listići upakovani u sigurnosne koverte, te da li su pristigle do 15. oktobra, odnosno da li je žig na njima najkasnije sa datumom 12. oktobar, do kada je bio rok da se koverte sa glasačkim materijalom iz inostranstva predaju na poštu. 

"Važno je da glasački materijal bude upakovan u sigurnosnu kutiju. Ima slučajeva da birač glasačke listiće samo jednostavno ubaci u koverat ili da to učini u jednu za cjelokupnu porodicu. Moramo voditi računa da koverte sa glasačkim materijalom koji je došao iz inostranatva odgovara svim potrebnim propisima", naglasio je Kos.

Prema podacima Glavnog centra za brojanje glasova, smještenog na Zetri u Sarajevu, pristiglo je i između 3.000 i 4.000 paketa glasačkog materijala sa birališta u odsustvu (raseljene osobe), te oko 2.000 nepotvrđenih glasačkih listića koji će se također provjeravati, da li zadovoljavaju sve uvjete da budu prihvaćeni.

Putem mobilnih timova pravo da glasa imao je 10.181 birača. U Glavnom centru za brojanje glasova očekuju da se kompletiraju i podaci o tome koliko je birača glasalo putem mobilnih timova. 

Nakon što rezultati općih izbora budu utvrđeni, počinju da teku rokovi u okviru kojih politički subjekti mogu da uz argumente zatraže ponovno prebrojavanje na pojedinim biračkim mjestima za koje postoje sumnje da je bilo mogućih nepravilnosti. 

Inače, zakonska obaveza je da Centralna izborna komisija BiH u roku od 30 dana od održavanja izbora i potvrdi rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini, nakon čega oni postaju konačni i objavljuju se u Službenom glasniku BiH.  Poslije toga počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština koji za državni nivo traje 30, entitetske 20, a kantonalne 10 dana.