BiH
0

CIK BiH: U toku provjere kandidata za ministre u VM BiH

FENA
Maksida Pirić
Maksida Pirić
Centralna izborna komisija BiH je 13. novembra dobila od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH na provjeru obrasce koje su popunili kandidati za ministre, odnosno zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH.

"Vjerovatno na jednoj od narednih sjednica, vrlo brzo, ćemo imati to na dnevnom redu", kazala je danas Feni glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić. Podsjetila je da je zakonski rok u kojem CIK BiH treba da izvrši provjere da li osobe ispunjavaju uslove da obavljaju te dužnosti 30 dana od dana prijema. Ovaj rok je propisan Zakonom o Vijeću ministara BiH.

"Uglavnom smo u dosadašnjoj praksi puno prije isteka tog roka završavali provjere, tako očekujemo i sada", kazala je Pirić. Po njenim riječima, CIK BiH provjerava da li ima smetnji u skladu sa Izbornim zakonom i Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH da predložene osobe obavljaju te dužnosti u smislu da li eventualno ima neka izrečena sankcija zabrane kandidovanja.

"Provjeravamo da li su registrirani birači, ono što inače trebaju kandidati svi da ispunjavaju taj uslov. Provjeravamo eventualno da li imaju nekih drugih smetnji u smislu, ukoliko bi se preuzela ta dužnost da li bi moglo doći eventualno do nespojivosti funkcija ili do sukoba interesa i o tome izdajemo adekvatan dokument", kazala je Pirić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je prošle sedmice uputio obrasce koje su popunili kandidati za ministre i zamjenika ministra SIPA-a i Centralnoj izbornoj komisiji BiH radi provjere.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ranije je donio odluku kojom su smijenjeni s dužnosti ministri sigurnosti Sadik Ahmetović i odbrane Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović. Ovu odluku potvrdila su oba doma državnog parlamenta.

Nakon toga, predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija uputio je 7. novembra dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi s prijedlogom za imenovanje ministara sigurnosti i odbrane BiH i zamjenice ministra finansija i trezora BiH, a predloženi su Fahrudin Radončić, Zekerijah Osmić i Edita Đapo.