BiH
5

CIK BiH: Stiglo 6.000 prijava za glasanje iz inozemstva na izborima u oktobru

Anadolija
U Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine do sada je stiglo 6.000 prijava bh. građana iz inozemstva koji žele da se registriraju za oktobarske opće izbore.

Kako je za Anadoliju istakla glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić, najviše prijava PRP 1 obrazaca pristiglo je iz Švedske, Njemačke, Norveške, Švicarske, Hrvatske i Srbije. 

"Kao neisporučeno vraćeno nam je 800 koverata koje su bile upućene bh. građanima koji su bili evidentirani na posljednjim izborima u BiH. S obzirom na to da su nam koverte vraćene, to znači da su oni u međuvremenu promijenili adrese prebivališta", istakla je Pirić. 

Naime, svi bh. građani koji ne budu pronađeni na adresama na kojima su glasali na posljednjim izborima, odnosno ako se koverte vrate kao neisporučene sa PRP 2 obrascima, morat će se ponovno prijaviti ukoliko žele glasati na predstojećim izborima. Oni će se ponovo morati prijaviti putem obrasca PRP 1, kao da se prvi put evidentiraju za glasanje. 

Iz CIK-a BiH navode kako dostavljanje podataka o promjenama u evidencijama raseljenih lica i evidenciji državljana koji glasaju izvan BiH traje do 29. jula. Do tada se može izvršiti promjena adrese ili prijaviti nova za glasanje. 

Do 29. jula u ponoć traje i rok za određivanje biračke opcije za birače iz Brčko distrikta BiH. Prema posljednjim podacima, od 15. maja, na dan objave odluke o raspisivanju i održavanju općih izbora bilo je evidentirano 56.000 građana Brčko distrikta koji se do tada nisu odlučili za biračku opciju, odnosno za koji bosanskohercegovački entitet će glasati. 

Zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska CIK BiH će obaviti 28. augusta u ponoć, a objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu obavit će se 4. septembra.