BiH
2

CIK BiH potvrdio: Midhat Husić načelnik općine Banovići

FENA
Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnoj sjednici donijela odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremnih izbora za načelnika Općine Banovići koji su održani 16. februara, a prema kojima je novoizabrani načelnik Banovića Midhat Husić (Stranka demokratske akcije - SDA).

Centralna izborna komisija BiH zauzela zvaničan stav u vezi s datumom održavanja Općih izbora 2014. godine.

Poštujući odredbe Izbornog zakona BiH u kojem pored ostalog stoji da se "izbori na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako se ovaj datum ne podudara s obilježavanjem vjerskog praznika jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine. Izbore koje nije moguće održati prve nedjelje u oktobru, zbog podudaranja s vjerskim praznikom, Centralna izborna komisija BiH zakazuje za nedjelju nakon prve nedjelje u oktobru koja se ne podudara s vjerskim praznikom".

Imajući u vidu činjenicu da je prva nedjelja u mjesecu oktobru ove godine vjerski praznik Kurban Bajram što je potvrdio i Rijaset Islamske zajednice u BiH, Centralna izborna komisija BiH će najkasnije do 15. maja ove godine donijeti odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora 2014. godine prema kojoj će se izbori održati druge nedjelje u oktobru, saopćio je Ured za informiranje CIK-a BiH.