BiH
0

CIK BiH: Najavljeno konstituiranje šest od deset kantonalnih skupština u FBiH

Anadolija
Konstituirajuća sjednica u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Konstituirajuća sjednica u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u toku ove sedmice održat će se konstituirajuće sjednice šest od deset skupština kantona u bh. entitetu Federacija BiH.

Predstavnici CIK-a BiH danas se nalaze u Tuzli gdje će na konstituirajućoj sjednici novog saziva Skupštine Tuzlanskog kantona, koja se održava u Bosanskom kulturnom centru uručiti certifikate za 35 zastupnika koji su izabrani na oktobarskim općim izborima.  

Za srijedu je, prema najavama koje su dostavljene u Centralnu izbornu komisiju BiH, planirana konstituirajuća sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK). Skupština broji 30 zastupnika. 

U Bihaću će se u četvrtak održati konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), a u Zenici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), u zgradi RMK Promet. Skupština USK broji 30 zastupnika, a Skupština ZDK 35.

Za posljednji dan ove radne sedmice, petak, najavljeno je održavanje također, dvije konstituirajuće sjednice skupština kantona. Tako će se u Goraždu održati konstituirajuća sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona koja broji 25 zastupnika, te u Širokom Brijegu konstituirajuća sjednica Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) koja broji 23 zastupnika.                    

Još uvijek nema podataka o održavanju konstituirajućih sjednica Posavskog kantona (broji 21 zastupnika), Srednjobosanskog kantona (broji 30 zastupnika), Kantona 10 - Livanjskog (broji 25 zastupnika) i Kantona Sarajevo (broji 35 zastupnika). 

Ustavni rok za održavanje konstituirajućih sjednica skupština kantona u Federaciji BiH je 10 dana od dana objave potvrđenih rezultata općih izbora. CIK BiH je 10. novembra objavio potvrđene rezultate što znači da bi svih deset kantona u FBiH svoje konstituirajuće sjednice trebalo održati do 20. novembra. 

Nema sankcija za kršenje ustavnih rokova.