Nepravilnosti na biralištima
0

CIK BiH izrekao nove sankcije

FENA
Centralna izborna komisija BiH donijela je odluke o sankcioniranju još sedam osoba koje su bile angažirane za rad na pojedinim biračkim mjestima u Banjoj Luci u vrijeme održavanja općih izbora 2010.

Zbog počinjenih nepravilnosti na biračkom mjestu sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine i kazna od 200 KM izrečena je Draganu Blagojeviću, Milanu Blagojeviću, Ljubiši Čivčiću, Zoranu Radonjiću, Radovanu Čivčiću i Draganu Grbiću, dok je Gostimiru Ducanoviću, kao predsjedniku biračkog odbora, izrečena kazna od 800 KM i također zabrana angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine.

Do sada je sankcionirano 59 osoba angažiranih za rad na biračkom mjestu, dok Centralna izborna komisija BiH nastavlja aktivnost analize rada tijela za provedbu općih izbora 2010. godine.

U skladu sa članom 15.8 stav (2) Izbornog zakona BiH izabrani član organa vlasti na svim nivoima dužan je da Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnese izvještaj o imovinskom stanju u roku od 30 dana nakon isteka mandata na koji je izabran.

Zbog nedostavljanja izjave o imovinskom stanju u zakonom predviđenom roku, a nakon prestanka mandata u mandatnom periodu 2006.-2010., Centralna izborna komisija BiH danas je Zoranu Vukšiću izrekla kaznu od 300 KM, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.