BiH
0

CIK BiH: Glasanje se do sada odvija bez incidenata

FENA
Predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić je na pres-konferenciji danas poslijepodne kazao da se na gotovo svim glasačkim mjestima glasanje odvija u skladu sa zakonom i drugim propisima i bez incidenata.

Prema njegovim riječima, desio se jedan incident na jednom glasačkom mjestu u općini Sapna koji je otklonjen i glasanje je počelo ponovo. Pojasnio je da se na biračkom mjestu broj 3 u naselju Zaseoci desio obračun između predsjednika i člana biračkog odbora zbog čega je glasanje na tom mjestu bilo prekinuto tri sata i 20 minuta.

„U skladu sa pravilima ponašanja u takvim situacijama, općinska izborna komisija je zamjenila ta dva člana biračkog odbora, imenovala nove i nastavljeno je glasanje“, kazao je Petrić.

Dodao je da je do tog trenutka na tom glasačkom mjestu glasalo oko 30 posto glasača. Pošto je prekid bio više od tri sata, Općinska izborna komisija će pred istek regularnog vremena za glasanje odučiti za koliko će produžiti glasanje na ovom glasačkom mjestu.

Petrić je kazao da u općini Prijedor na jednom glasačkom mjestu greškom biračkog odbora jedna vrsta glasačkih listića za prvih stotinjak glasača nije dijeljena i tu se radi na otklanjanju tog tehničkog propusta.

„U Prijedoru na jednom glasačkom mjestu, greškom člana biračkog odbora, nisu dijeljeni glasački listići za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a za prvih stotinjak glasača. To je uočeno i za sve te osobe su podnesena pismena obavještenja da mogu do zatvaranja biračkog mjesta doći, preuzeti glasački listić koji nisu dobili i glasati“, pojasnio je Petrić.

Određene nepravilnosti su uočene i u Jajcu. Petrić je pojasnio da što se tiče Jajca, na jedno glasačko mjesto je pored redovnog, došao i pogrešan glasačko materijal i počelo je glasanje sa pogrešnim materijalima.

„To je odmah primjećeno i konzervirano je to glasanje, ono je kao takvo nepostojeće, i iz početka je počelo glasanje na regularnim glasačkim listićima“, kazao je Petrić.

Na nivonarsko pitanje da li će biti prolongiranja predizborne šutnje, koliko će ono biti i kakve obaveze proističu po medije i političke subjekte, Petrić je pojasnio da je od ukupno 4.299 glasačkih mjesta na dva mjesta kasnilo otvaranje po sat vremena i na jednom je bio prekid od tri sata.

„Iz toga proizilazi da se za sat, dva ili maksimalno tri na ta tri mjesta može produžiti glasanje. Ako uzmemo u obzir ukupan broj glasačkih mjesta, za izbornu šutnju eventualno glasanje na ta tri glasačka mjesta je potpuno irelevantno“, kazao je Petrić.

Upitan da prokomentira probleme sa CIPS-ovim biračkim spiskovima, Petrić je kazao da su pojedinačni problemi građana sa spiskovima oubičajena stvar.

Dodao je kako misli da to nije masovna pojava zbog toga što je novim sistemom pasivne registracije registrovano i u centralni birački spisak upisano još 440 hiljada građana, odnosno 440 hiljada građana više nego što je to bilo na prethodnim izborima kada su se građani registrovali.

„Moguće je više situacija. Jedna od njih je da građani koji zovu, traže objašnjenja, nemaju pravo da budu na tom glasačkom mjestu ili da glasaju u toj općini, a nisu dobro informisani. Moguće je da su neprecizno raspoređeni na glasačka mjesta zbog toga što su neka glasačka mjesta morala biti podjeljena i dio glasača biti pridruživan susjednim glasačkim mjestima. Ali to su pojedinačne situacije, mislim da to nije masovna pojava koja utiče na regularnost izbora“, kazao je Petrić.

Na novinarsko pitanje da li su pristigle eventualne primjedbe političkih subjekata, odgovorio je da su dosad prigovori i žalbe koje rješavaju općinske izborne komisije pristigle na ponašanje biračkih odbora u općinama Drvar, Vitez, Ilidža, Novi Grad i Doboj.

Ono što je iz nadležnosti CIK-a - kršenje izborne šutnje, prijavljene su nepravilnosti od strane Helsinškog odbora za ljudska prava koji posmatra izbore i to na kršenje izborne šutnje u Bjeljini, Mostaru, Prijedoru i Vitezu.

Član CIK-a Vedran Hadžović je kazao da tok izbora ide u pozitivnom sigurnosnom okruženju, osim pomenuta tri incidenta.

„Stanje je zadovoljavajuće. Stalno pratimo situaciju, imamo izvještaje entitetskih MUP-ova i policije Distrikta Brčko“, kazao je Hadžović dodajući kako su jako zadovoljni stanjem sigurnosti.

Glasnogovornica CIK-a Maksida Bajramović je kazala da se, što se tiče pristigle pošte iz inostranstva, u ovom trenutku radi o 17 hiljada vraćenih koverata.

„Mi ćemo i poslije današnjeg dana zaprimati sve pošiljke koje budu imale pečat pošte zaključno sa današnjim danom“, kazala je Bajramović.