BiH
6

CIK: Bez značajnih promjena u utrci za članove Predsjedništva BiH i PSBiH

FENA
Centralna izborna komisija BiH ažurirala je danas u 14 sati preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate općih izbora u BiH, prema kojima nema značajnijih promjena kada su u pitanju Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Na osnovu 94,57 posto obrađenih biračkih mjesta za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, najviše glasova i dalje ima Bakir Izetbegović (SDA) sa osvojenih 228.511 glasova ili 32,77 posto.

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, na osnovu 94,57 posto obrađenih biračkih mjesta, i dalje vodi Dragan Čović (HDZ BiH) koji je osvojio 118.793 glasa, odnosno 52,44 posto.

Mladen Ivanić (Savez za promjene) je, na osnovu 93,09 posto obrađenih biračkih mjesta, osvojio najviše glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH - 285.105, odnosno 48.40 posto.

Što se tiče Predstavničkog doma PSBiH, najviše glasova, kao i do sada, imaju Stranka demokratske akcije u FBiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u RS-u.

U Federaciji BiH slijede Demokratska fronta-Željko Komšić, SBB-Fahrudin Radončić, Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne, SDPBiH, HDZ 1990 i BPS-Sefer Halilović.

U RS-u, nakon SNSD-Milorad Dodik slijede SDS, PDP-NDP, DNS-NS-SRS te SDA.