Vijeće ministara
0

CIK: Bevanda ispunjava uslove za predsjedavajućeg

SRNA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila je da Vjekoslav Bevanda ispunjava uslove za kandidaturu za funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, saopštio je CIK.

CIK je ovo utvrdio na današnjoj dopisnoj sjednici, a na osnovu uvida u dostavljenu dokumentaciju i izvršene provjere. Za Bevandu je CIK izdao potvrdu da ispunjava potrebne uslove i dostavio je Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvo BiH juče je, nakon što je HDZ BiH zvanično dostavio prijedlog da Bevanda bude novi predsjedavajući Savjeta ministara, uputio CIK-u i Agenciji za istrage i zaštitu BiH zahtjev da izvrše zakonom propisanu provjeru. Zakonski rok, u kojem provjera treba da bude završena, jeste osam dana.

Na osnovu dogovora lidera šest političkih stranaka postignutim u srijedu u Sarajevu, HDZ BiH pripalo je pravo da predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je očekivanje da bi procedura imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH mogla biti gotova nakon novogodišnjih praznika.