BiH
3

CIK 6. novembra objavljuje rezultate

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) BiH planira da u utorak, 6. novembra, potvrdi i objavi rezultate lokalnih izbora za one izborne jedinice i organe vlasti gdje budu ispunjeni uslovi za njihovo potvrđivanje, izjavila je Srni portparol CIK-a Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, za Istočni Dravar neće biti potvrđeni rezultati za oba nivoa (načelnika i skupštinu opštine), jer je odluka CIK-a o poništenju izbora u ovoj opštini postala pravosnažna.

Pirićeva je podsjetila da je CIK ranije donio odluku o poništenju izbora i za opštinu Istočni Mostar, za skupštinu opštine, ali da ona nije potvrđena, jer je uložena žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Ona je pojasnila da CIK, prema Izbornom zakonu BiH, ima obavezu da potvrdi i objavi rezultate lokalnih izbora 30 dana od dana održavanja izbora.

U nedjelju, 7. oktobra, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH održani su lokalni izbori na kojima su birani članovi 58 skupština opština u Srpskoj i 78 opštinskih skupština u Federaciji BiH. U Srpskoj je birano i pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), a glasalo se i za Skupštinu Brčko distrikta.