Uskoro predstavljanje u Briselu
4

Cijene skijanja na Jahorini se neće mijenjati

SRNA
"Cijene smještaja i ski-pasa na Jahorni u predstojećoj zimskoj sezoni ostat će na prošlogodišnjem nivou, da bi što veći broj skijaša uživao u čarima ove planinske ljepotice BiH", rekao je Srni Predrag Lopatić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Istočnog Sarajeva.

Lopatić je rekao da će polupansion koštati od 25 do 80 eura, što će zavisiti od vrste, odnosno luksuza smještaja.

"Dnevni ski-pas će biti oko 17 eura, ali će njegova cijena tokom dana padati u zavisnosti od broja napravljenih žica", rekao je Lopatić u Novom Sadu, gdje se održava 45. međunarodni sajam turuzma.

On je dodao da je na Jahorini u toku izgradnja još jednog šestosjeda na stazi "Prača" i izrazio nadu da će radovi biti završeni do naredne godine.

"Skijašima će ove sezone biti na raspolaganju dva šestosjeda, tri dvosjeda, četiri ski-lifta, čiji je kapacitet 10.500 skijaša na sat. U funkciji će biti čak 25 kilomatra izuzetnih skijaških staza, a pripremljeni su i topovi za vještačko osnježavanje", rekao je Lopatić.

On je podsjetio da će potencijali Jahorine sredinom oktobra biti promovisani i u Briselu.

"Bilbordima i velikim fotografijama najatraktivnijih dijelova Jahorine, kao i njene bogate ponude, bit će oblijepljeni metroi, javni prevoz, kao i sva dozvoljena javna mjesta u Briselu", rekao je Lopatić.

On je naveo da je ljepotama Jahorine bio oduševljen i ministar inozemnih poslova Izraela Avigdor Liberman koji je nedavno posjetio planinsku ljepoticu BiH.

"Odveli smo Libermana na čaj i kafu u 'Začarane dvore', planinsku kolibu na vrhu Jahorine, smještenu na više od 1.900 metara nadmorske visine. Izraelski šef diplomatije nije krio oduševljenje prelijepom planinskom kolibom, uz obećanje, da će kad god bude u prilici ponovo doći", rekao je Lopatić.

On je dodao da nije samo Jahorina "neodoljiv mamac" za turiste iz cjelog svijeta kada je u pitanju ponuda Turističke organizacije Istočno Sarajevo, te da je pravi magnet i pećina Orlovača koja se nalazi u mjestu Sumbulovac.

"Kada je riječ o pećinskom nakitu, speleolozi tvrde da je Orlovača svjetsko čudo. Za turiste je potpuno uređeno 560 metara pećine da uživaju u vajarskim djelima prirode", rekao je Lopatić.

On kaže da će sve užitke ribolovcima pružiti i novi Ribolovački dom na rijeci Prači u Podgrabu.

"Posjetiocima Doma na raspolaganju su uređeni sportski tereni, a ribolovcima koji love na mušicu užitak će pružiti kristalno čista i brza Prača, koja obiluje nadaleko poznatom potočnom pastrmkom", rekao je Lopatić.

U Novom Sadu sutra se završava 45. međunarodni sajam turizma na kojem je, osim BiH, svoju turističku ponudu predstavilo i osam evropskih država, kao i 160 izlagača iz Srbije.