BiH
0

Cijene osnovnih životnih namirnica mogu rasti u nedogled

Sarajevo-x.com
Nakon poskupljenja goriva u BiH, svjedoci smo svakodnevnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica kao što je ulje, brašno, šećer itd. Litar ulja koji je prije mjesec dana koštao 1,80 KM, sada košta od 2,25 pa čak i 3,60 KM. Trenutna situacija na tržištu prijeti da će postati gora, a u razgovoru za Sarajevo-x.com, načelnik Tržišne inspekcije KS Midhat Pašić kaže da je na Federalnoj odnosno na Kantonalnoj vladi da reaguje i zaustavi divljanje cijena.

"Tržišna inspekcija može raditi jedino na osnovu zakonskih propisa. To je njena obaveza i to ona svakodnevno i radi. Rast cijena osnovnih životnih namirnica je prisutan i očit. Međutim, kada je to u pitanju, mi smo kao inspekcija apsolutno ograničeni s obzirom da postoji Zakon o kontroli cijena koji je, između ostalog, definisao da je formiranje cijena slobodno. To znači da na tržištu svaki trgovac može formirati cijene onako kako to njemu odgovara. Tu uvijek dolazi do izražaja jaka konkurencija među trgovcima", objasnio je za naš portal Midhat Pašić, načelnik Tržišne inspekcije Kantona Sarajevo.

Zakon o kontroli cijena zaista dozvoljava da "preduzeća i druga pravna lica kao i fizička lica i njihovi oblici organiziranja, odnosno udruživanja, učesnici u proizvodnji, prometu i vršenju usluga, formiraju cijene slobodno prema uvjetima tržišta. Preduzeća i fizička lica pri formiranju cijena prema uvjetima tržišta, ne smiju dogovarati odnosno utvrđivati cijene istih proizvoda, odnosno istih vrsta usluga, koristiti monopolski položaj, niti druga preduzeća nezakonitim radnjama dovoditi u neravnopravan položaj".

"Međutim, u određenim momentima postoji mogućnost, po Zakonu o kontroli cijena, da Federalna odnosno Kantonalna vlada djeluje na određeni način tako što može donijeti neke podzakonske akte kojim će, između ostalog, ograničiti povećanje cijena odnosno marži", dodao je Pašić

Do sada, nijedna vlada, ni Kantonalna, a ni Federalna nije se oglasila po ovom pitanju, zato Tržišna inspekcija Kantona Sarajevo nema mogućnost da bilo šta poduzme jer nema zakonskog osnova za takvo nešto. "Mi možemo raditi isključivo na osnovu zakonskih propisa", naglasio je Pašić.

Ukoliko se Federalna odnosno Kantonalna vlada ne probudi iz zimskog sna koji je za njih počeo još tokom jeseni i donese zakonske akte kojima će ograničiti najviše cijene osnovnih životnih namirnica, Tržišna inspekcija bi mogla početi sa kontrolom u trgovinama, a trgovci bi se morali pridržavati određene cijene.

Prema Zakonu o kontroli cijena, kao mjere neposredne kontrole cijena za pojedine proizvode i usluge, mogu se propisati: fiksne cijene; najviše cijene; strukture najviših cijena; zadržavanje cijena na zatečenom, odnosno određenom nivou; način formiranja cijena; utvrđivanje marži u trgovini; obavještavanje o promijeni cijena i marži za proizvode i usluge.