BiH
118

Cijene nafte na svjetskom tržištu nastavljaju padati, gorivo jeftinije i u BiH

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene nafte na svjetskom tržištu nastavljaju padati, a u narednim danima može se očekivati i dodatno pojeftinjenje goriva na benzinskim pumpama u BiH.

Danas je u jednom trenutku cijena sirove nafte tipa Brent pala ispod 50 dolara, ali se ubrzo stabilizirala na 50,3 dolara.

Niža cijena sirove nafte utječe i na nižu cijenu goriva za krajnje kupce. Kako je za Klix.ba potvrdila Lela Glibo, šefica Sektora za cijene, analizu i razvoj tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine, do danas je stiglo 85 zahtjeva za sniženje cijena goriva na benzinskim pumpama u FBiH.

"Cijene će biti niže za pet feninga i uglavnom će doći do pojeftinjenja dizela i lož ulja, a vrlo je malo zahtjeva za pojeftinjenje benzina. Cijena dizela će sada iznositi 2,00 KM, dok je do sada uglavnom bio 2,06 KM", kazala je ona za Klix.ba.

I u susjednim zemljama bilježi se pad cijena goriva. U Hrvatskoj je cijena benzina pala za 23 lipe po litru i sada iznosi 9,84 kune, dok je cijena dizela blizu 8,79 kuna.

Naftni derivati će i na slovenskim pumpama od ponoći pojeftiniti pa će cijena benzina biti niža za 2,2 eurocenta, a dizela i lož ulja za 0,9 centi.