BiH
8

Cijene ličnih dokumenata u BiH do kraja septembra ostaju iste, u pripremi novi Pravilnik

Piše: S. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Građani BiH plaćaju najskuplje lične karte i druge lične dokumente u regionu, a trenutne cijene na snazi će ostati do kraja septembra ove godine, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), predloženo je produženje važenja Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata do kraja 2016. godine, jer aktuelni Pravilnik ističe 30. juna.

Ipak, na posljednjoj sjednici Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojilo zaključak o izmjeni Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata. Ovim izmjenama trenutne cijene ličnih dokumenata, kao i postojeći Pravilnik, važit će do 30. septembra 2016. godine.

U međuvremenu je Ministarstvo civilnih poslova formiralo Radnu grupu s ciljem analize spornog višemilionskog ugovora koji je IDDEEA potpisala s kompanijom "Muhlbauer", koja je štampala dokumente za građane BiH. Radna grupa će na osnovu zaključaka analize tražiti od Vijeća ministara reviziju ili raskid ugovora s kompanijom "Muhlbauer".

Ugovor sa spomenutom kompanijom vrijedan je 104 miliona KM, a zbog optužbe da su u sklapanju tog ugovora zabilježene određene nezakonitosti, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o tome i nedavno izdalo nalog za hapšenje bivšeg direktora IDDEEA-e Siniše Macana, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Cijena lične karte za građane BiH iznosi 18 KM, a cijena vozačke dozvole 60 KM, dok cijena putnih isprava zavisi od starosne dobi podnosioca zahtjeva, a iznosi 50 KM za punoljetne osobe i 40 KM, odnosno 30 KM, za maloljetnike.

U narednom periodu očekuju se dodatni sastanci Radne grupe i Vijeća ministara, kako bi se utvrdio novi Pravilnik o cijenama ličnih dokumenata, a koji bi, kako građani očekuju, bio povoljniji kada je riječ o cijeni dokumenata.