BiH
0

Cijena grijanja u Banjoj Luci za sada ostaje ista

SRNA
Banjalučka "Toplana" bit će spremna za početak grijne sezone, a cijena grijanja za sada ostaje ista, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

"Grijanje sa "Toplane" ove godine odjavilo je oko 900 korisnika, dok je prošle godine to učinilo njih 600", rekla je portparolka "Toplane" Žaklina Mijatović.

Ona je precizirala da je grijanje moguće odjaviti između dvije grijne sezone, od početka maja, pa do sredine septembra, kada počinje punjenje sistema vodom.

Ona je navela da će "Toplana" biti spremna za početak sezone i da je uplatila novac za prve količine mazuta, koji se već očekuje.

"Potrošnja mazuta zavisi od spoljnih temperatura, a na osnovu ranijih primjera za uspješnu sezonu planirana je nabavka do 25.000 tona mazuta", istakla je Mijatovićeva.

Govoreći o cijeni grijanja, Mijatovićeva je rekla da je sadašnja cijena, koja se nije mijenjala od početka 2011. godine, za oko 80 posto niža od ekonomske i da za sada ostaje ista.

Kada je riječ o naplativosti, Mijatovićeva kaže da se ona nije mijenjala tokom ljetnjih mjeseci i da je ostala oko 85 posto.

Mijatovićeva je rekla da se nastojalo da se u redovnom godišnjem remontu otklone kvarovi uočeni u ranijoj sezoni zbog kojih su pojedini dijelovi grada imali nešto lošiji kvalitet grijanja.

"Poseban akcent stavljen na naselja Starčevica, Kočićev vijenac i Nova varoš. U ovim dijelovima grad obnovljeni su dijelovi dotrajale distributivne mreže, dok su velika ulaganja bila i u proizvodnji, tako da se očekuje da ćemo u ovoj grijnoj sezoni imati kavlitetnije grijanje", rekla je Mijatovićeva.

Ona je dodala da je plan da tri periferne kotlovnice, koje će biti izgrađene, budu u funkciji početkom grijne sezone 2015/2016.

"Čine se maksimalni napori da mini kotlovnica u naselju Starčevica bude završena do početka sljedeće godine. U toku su pripreme potrebne dokumentacije, izrada projekta i urbanističko – tehničkih uslova, nakon čega će se krenuti sa radovima", navela je Mijatovićeva.

U pauzi sezone grijanja za remont toplovodne mreže "Toplana" je izdvojila 1,7 miliona KM.

Banjalučka "Toplana" zagrijava blizu 22.000 stanova i 1.500 poslovnih prostora.