Istraživanje
0

Cigarete i alkohol nisu strani srednjoškolcima u RS-u

FENA
Prema rezultatima istraživanja Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske oko 18,2 posto ispitanih srednjoškolaca u RS-u svakodnevno konzumira cigarete, dok je cigaretu probalo, bar jednom u životu 40 posto ispitanika, uzrasta 15 i 16 godina.

Također, oko 50 posto mladih navelo je da su u mogućnosti vrlo lako da dođu do duhanskih proizvoda.

Alkoholna pića, bar nekad u životu, konzumiralo je 75,1 posto adolescenata, a u periodu od 30 dana, u toku istraživanja, alkohol je konzumiralo oko 53 posto mladih.

Što se tiče dostupnosti alkohola, oko 50 posto ispitanika ističe da im je vrlo lako da dođu i do alkoholnih pića.

Posljednji put kada su konzumirali alkohol, najveći broj mladih navodi da su konzumirali pivo (40,1 posto), zatim vino (28,9 posto), dok su žestoka pića na posljednjem mjestu (17,5 posto).

Institut za zaštitu zdravlja RS-a krajem 2008. proveo je istraživanje o upotrebi droge, duhana i alkohola među srednjoškolskom populacijom, u okviru projekta ESPAD (European School Survey on Alcohol and Other Drugs).

Navedeno istraživanje periodično se provodi na teritoriji cijele Evrope, tačnije u 35 evropskih zemalja.

Tokom 2008. RS se prvi put uključuje u navedeno istraživanje i postaje jedna od članica ESPAD projekta.

Istraživanje je provedeno na teritoriji Republike Srpske, tačnije u 61 srednjoj školi na uzorku od 6.181 ispitanika uzrasta 15 i 16 godina (prvi i drugi razredi srednjih škola).

Prema dobijenim podacima, eksperimentiranje s duhanom i alkoholom je najzastupljenije upravo u dobi od 14 do 15 godina.

Također, nezanemariv broj mladih navodi da su prvi kontakt s cigaretom i nekim od alkoholnih pića (pivo, vino) ostvarili još u uzrastu od devet ili manje godina.

Poredeći konzumiranje različitih psihoaktivnih supstanci među mladim srednjoškolcima, najviše mladih je konzumiralo marihuanu (4,9 posto), dok je četiri posto konzumiralo sredstva za smirenje.

Također, izražen je trend konzumiranja alkohola u kombinaciji s lijekovima, i to u 3,6 posto slučajeva.