Predstavnici medija u Ankari
25

Cicek: Trajni mir i stabilnost Balkanu potrebni koliko i zrak koji dišemo

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek primio je danas u Ankari predstavnike medijskih kuća nekoliko zemalja Balkana.

Cicek je podsjetio da predstavnici medija, ali i svi stanovnici balkanskih zemalja, pored toga što predstavljaju svoje zemlje dijele i zajednički identitet. On je ukazao na važnost zajedničkih aktivnosti novinara sa Balkana.

"Susreti i zajedničke aktivnosti ljudi svih zanimanja od izuzetne su važnosti za regiju", poručio je Cicek.

Cicek je ukazao na osjetljivost balkanskog područja, podsjećajući na nemile događaje iz prošlosti, koji su, kako je rekao rastužili cijeli svijet.

"Ali iz nevolja i tegoba moramo naučiti da su ovom podneblju trajni mir i stabilnost potrebni koliko i zrak koji dišemo. Da bismo to postigli moramo blisko sarađivati i biti stalnom kontaktu. Odgovornost i uloga predstavnika medija u tom smislu od velike je važnosti", rekao je Cicek.

Cemil Cicek je ukazao na važnost medija u očuvanju mira, rekaavši kako su zdrave i tačne informacije ključne u olakšavanju uspostavljanja dobrih odnosa i unaprijeđenja istih.

Predstavnici medija iz balkanskih zemalja sastali su se i sa predsjednikom Parlamentarne grupe za prijateljstvo i saradnju sa Bosnom i Hercegovinom Hakanom Cavusogluom, za Hrvatsku Ayse Turkmenoglu, Makedoniju Huseyinom Burgeom, Sloveniju Salihom Kocaom, Albaniju Rifatom saitom, Bugarsku Mustafom Ozturkom, Crnu Goru Mustafom Sentopom. Kosovo Mustafom Kemalom Serbetciogluom i Srbiju Sejitom Sertcelikom.

U delegaciji se nalazi više od 20 predstavnika medijskih kuća iz nekoliko zemalja Balkana.

Tako su Sloveniju predstavlja listovi "Večer" i "Finance", Bosnu i Hercegovinu TV1 i Novinska agencija Onasa, Hrvatsku Hrvatska radio-televizija (HRT) i Hrvatska informativna agencija (HINA), Makedoniju TV5 i "Nova Makedonija", Srbiju list "Danas"i Regionalna radio-televizija Novi Pazar, Radio televizija Crne Gore (CGRT) i list "Pobjeda", Kosovo Radio-televizija (KRT), Albaniju "Albanian Daily" i bugarsku list "Sega".