BiH
75

CIA dala svoju procjenu rezultata popisa stanovništva u BiH

Piše: Am. Dž.
Popis iz 2013. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zvanični rezultati popisa stanovništva BiH koji je izvršen 2013. godine neće biti objavljeni u 2015. godini, te još uvijek traju spekulacije o podacima iz ovog popisa.

Svoje procjene dala je i Centralna obavještajna agencija (CIA) SAD-a koja inače prikuplja i obrađuje podatke o svim državama u svijetu.

Ovi detaljni podaci su dostupni na zvaničnoj stranici agencije gdje se navodi da u BiH trenutno živi 3.867.055 stanovnika, te da je po broju stanovnika BiH trenutno 129. u svijetu.

Od toga je Bošnjaka 48,4 posto, Srba 32,7 posto, Hrvata 14,6 posto, a Ostalih 4,3 posto.

Kada je riječ o vjeroispovijesti bosanskohercegovačkog stanovništva muslimana je 40 posto, pravoslavaca 31 posto, katolika 15 posto, a pripadnika ostalih vjeroispovijesti te ateista 14 posto.

CIA napominje da se zvanični podaci državnih organa BiH o popisu stanovništva još uvijek očekuju.

Za bh. ekonomiju se kaže da je tranzicijska sa ograničenim reformama na tržištu. Privreda se oslanja u velikoj mjeri na izvoz metala, energenata, tekstila i namještaja, kao i na finansijsku pomoć iz inozemstva.

Navodi se i da je državno uređenje u BiH decentralizovano, što šteti ekonomiji BiH, kao i da zemlja ima veliki broj nezaposlenih osoba.