BiH
0

Chirac: Kada si sam lakše je voditi rat, nego postići mir

Klix.ba
Summit šefova država i vlada 7 najrazvijenijih zemalja i Rusije okončan je u Francuskoj - zajedničkom saglasnošću da je neophodno pod kontrolu staviti moguće rizike od nuklearnog naoružavanja tako što će se od svih zemalja zahtijevati da njihovi nuklearni programi trajno budu pod kontrolom Međunarodne Agencije za Atomsku Energiju.

Saglasnost je postignuta i o drugim gorućim svjetskim pitanjima. Neki od lidera, osjetili su, međutim, potrebu da dodatno obrazlože svoje stavove. Među njima su i francuski predsjednik Jacques Chirac, te ruski predsjednik Vladimir Putin. Francuski predsjednik je, prije svega, govorio o iračkom pitanju:

CHIRAC : Neko može sam voditi rat, ali je mnogo teže, tako sam, postići mir. U vezi s tim pitanjem ja svoje stavove uopšte nisam promijenio. Veoma poštujem irački narod, i veoma sam odlučan da, u okviru svojih mogućnosti učinim sve kako bi se principi poštovali, isto tako i u sukobu Izraelaca i Palestinaca, ali i u vezi sa Sirijcima i Libancima, i bilo gdje na Srednjem Istoku, rekao je francuski predsjednik da bi, u vezi sa Iranom dodao:

CHIRAC : Što se tiče Irana, nikada niko nije razmatrao upotrebu sile protiv bilo koga, ali mi želimo i neophodnim smatramo dijalog i želimo da sa Iranom postignemo sporazum da svoj program stavi pod kontrolu Medjunarodne Atomske Agencije kako bi se izbjegla opasnost od razvoja nuklearnih vojnih tehnologija. Njegov ruski kolega Vladimir Putin, također je prvo govorio o Iraku.

PUTIN : Mnoge su razlike izašle na vidjelo kako su se događaji oko Iraka razvijali. Ima i dosta objašnjenja za to... Jedno od njih, ali to je samo dio, jeste da su se Sjedinjene Države osjetile izolovanim nakon 11. septembra, i da im je, konsekventno tome, bilo važno da se više afirmiraju u svjetskim pitanjima. Vi znate da naša pozicija nije samo bila dosljedna, nego i vrlo čvrsta. Na drugoj strani, predsjednik Bush se pokazao kao ozbiljan političar, on je došao u Rusiju, a nije morao, i bilo bi glupo sa naše strane da ne prihvatimo pruženu ruku, a bila bi to i neoprostiva greška koja bi mogla pocijepati medjunarodnu zajednicu. Medjutim, ruski je lider rekao da će njegova zemlja, uprkos upozorenjima iz Washingtona, nastaviti da saradjuje sa Iranom na nuklearnom planu, ali dodao da sve to bude pod striktnom međunarodnom kontrolom.