BiH
0

Chiarini: BiH još uvijek preplavljena oružjem

FENA
Snage EUFOR-a će fokus svojih aktivnosti u narednom periodu staviti na saradnju sa lokalnim vlastima na smanjenju naoružanja u našoj zemlji, gdje još uvijek postoje brojna skrivena skladišta naoružanja iz vremena rata koja tek treba otkriti, izjavio je danas komandant EUFOR-a general-major Gian Marco Chiarini.

On je na svojoj prvoj pres-konferencija od kada je preuzeo dužnost komandanta početkom decembra, kazao kako će smanjenje snaga EUFOR-a u BiH zavisiti upravo od sposobnosti lokalnih vlasti da preuzmu odgovornost i za pitanje smanjenja lokacija skladišta naoružanja.

Ovo naoružanje predstavlja opasnost i destabilizirajući faktor za BiH, istaknuo je general Chiarini i dodao kako je EUFOR u protekla dva mjeseca intenzivirao saradnju sa lokalnim vlastima na planu pronalaska i uništavanja ilegalnog naoružanja.

Tako je polovinom prošlog mjeseca u Bosanskoj Dubici pronađeno dosad najveće skladište ilegalnog oružja, u kojem je otkriveno tri tone različitog naoružanja, a znatna količina pronađeno je i na viši drugih lokacija.

-Pronalaženje ovih skladišta za samo dva mjeseca dokaz je kako je BiH još uvijek preplavljena oružjem, ustvrdio je komandant EUFOR-a.

Ističe da problem ne predstavlja samo skriveno ilegalno naoružanje, već i neke lokacije sa niskim standardom i neadekvatnim osiguranjem oružja, kao što je tvornica namjenske industrije Vitezit.

EUFOR je zajedno sa Ministarstvo odbrane BiH i UNDP-om radio na čišćenju ove lokacije na kojoj se nalazilo na hiljade nestabilnih minobacačkih i artiljerijskih granata. Uz savjete i nadzor EUFOR-a, Oružane snage BiH su sa ove lokacije uklonile oko 14.000 minobacačkih granata, odnosno 200 tona materijala.

General Chiarini je stoga najavio da će ove godine EUFOR raditi na razvijanju partnerstva sa Oružanim snagama BiH na ovom planu, s obzirom da u našoj zemlji postoji još 50 lokacija na kojima su uskladištene opasne materije.

Govoreći o hapšenju haških bjegunaca i drugih optuženih za ratne zločine, komandant EUFOR-a je konstatirao da i dalje odgovornost za ovo pitanje leži na lokalnim lastima. Dodao je, međutim, da će EUFOR nastaviti pružati pomoć lokalnim vlastima, a neće oklijevati da optuženike uhapse ukoliko im se za to pruži prilika.

Ocijenio je kako od nedavne akcije policije RS na navodnom hapšenju Ratka Mladića EUFOR nije očekivao velike rezultate, ustvrdivši kako rasplaže obavještajnim podacima da se Karadžić i Mladić ne nalaze u BiH.

Komandant EUFOR-a ističe i kako nema podataka i dokaza da u BiH postoje teroristi i terorističke organizacije, ali je dodao da EUFOR situaciju u vezi s tim ozbiljno promatra.