Protiv zaborava i za mir
0

Charly Weiper trči od Njemačke do Srebrenice

FENA
Charly Weiper (u plavom)
Charly Weiper (u plavom)
Charly Weiper inicijator je donatorskog maratona kojim želi skrenuti pažnju na osobe koje još osjećaju i pate od posljedica masakra u Srebrenici iz jula 1995. i pomoći da to ne ode u zaborav.

Charly Weiper bit će prisutan i uz pratnju velikog broja učesnika maratona proći kroz Hrvatsku, a od 7. septembra kroz Bosnu i Hercegovinu. Također želi pomoći projektu "Nazad u život" i skupiti donaciju od 80.000 eura za izgradnju centra za terapije u Bratuncu.

"Naš start 18. jula u Havixbecku bio je veliki događaj. Za naš zajednički doručak skupilo se 1.500 osoba i 300 učesnika maratona koji su s nama na prvoj etapi puta učestvovali", rekao je Weiper.

Nada se da će učesnici maratona biti srdačno dočekani, pogotovo u Bosni i Hercegovini.

"Svako može učestvovati u maratonu jer nije važno koliko je kilometara ili koliko brzo idemo. Važno je skrenuti pažnju i pokazati solidarnost", rekao je Weiper.

Start donatorskog maratona je svaki dan u 9.00 i u 15.00 sati i u svakom terminu pređe se oko 15 km.

Također inicijator se nada da će dosta posjetilaca biti u Potočarima kako bi zajedno demonstrirali pokret koji se bori za mir i protiv zaborava masakra u Srebrenici.

Učesnici donatorskog maratona nadaju se da će se njima i njihovoj pratnji pripremiti lijep doček. Na odredištima će ih dočekati bijelo vozilo s natpisom "Run for Their Lives". Cilj će biti obilježen plavim oznakama. Tu će se moći dobiti sve informacije u vezi s projektom i tu se može prijaviti za učestvovanje.

Donatorski maraton se završava 12. septembra u Memorijalnom centru u Potočarima. Maraton vodi iz Havixbecka (Njemačka) u Srebrenicu na dužini više od 1.800 km.