BiH
0

Chappell: Intenzivno intervjuirani Aleksandar Karadžić i Sonja Karadžić-Jovičević

FENA
Pripadnici NATO-a ušli su jutros oko tri sata na dvije lokacije na Palama, stanove Sonje Karadžić-Jovičević i Aleksandra Saše Karadžića, djece optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića.

Kako je za Agenciju FENA izjavio glasnogovornik NATO štaba Derek Chappell, ulazak u Sašin stan tekao je glatko i nije bilo nikakvih problema.

Međutim, Sonja nije otvorila vrata i pripadnici NATO su upotrijebili ograničenu silu, prisilno otvorivši vrata kako bi ušli u stan. Chappell je dodao da kada su ušli u Sonjin stan, nikakav otpor nije pružen.

On je rekao da su Sonja i Saša intenzivno intervjuirani.

  • Cilj ove operacije je podrška Haškom tribunalu. Oni su članovi porodice Karadžić, ali također imamo nove informacije koje nas navode da vjerujemo da su oni članovi mreže koja omogućava Radovanu da ostane na slobodi, kazao je Chappell.

Osim što su Sonja i Saša intervjuirani, provedena je i pretraga za informacijama o mreži za podršku Radovana Karadžića.

Oko devet sati pripadnici NATO-a bili su pri kraju operacije i prikupljali su izuzeti materijal u kutije kako bi ga prebacili u bazu Butmir.

U operaciji su učestvovali italijanski karabinjeri i manji broj pripadnika mađarske policije, ali djelujući kao pripadnici zemalja članica NATO-a. Tako da su u ovoj operaciji djelovali kao snage NATO-a, kazao je Chapel.

On je na kraju ocijenio da je cijela operacija protekla glatko.