BiH
0

Chandler: Umjesto da izvozi demokratiju, EU izvozi birokratiju

FENA
Profesor međunarodnih odnosa u Centru za demokratske studije londonskog Westminsterskog univerziteta David Chandler danas je u prostorijama Asocijacije Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) u Sarajevu učestvovao u diskusiji o tome da li međunarodna zajednica u BiH ima jasnu viziju i strategiju djelovanja.

"Umjesto da rješava probleme međunarodna zajednica ih ignorira i na političkoj agendi stvari se kreću iz jedne krize u drugu", istakao je Chandler u izjavi Feni dodajući da se međunarodna zajednica tako postavlja jer je pokreće birokratija.

Umjesto da izvozi demokratiju, EU zapravo izvozi birokratiju. Politička pitanja pretvara u pitanja administracije i tehnička pitanja, a administrativna u politička.

Proces reforme policije nije problem koji su stvorili bh. političari i ljudi, već je to vanjska politička agenda, kaže Chandler. Pitanje koje bi moglo biti vrlo jednostavno, pitanje administracije tako se pretvorilo u politički problem. Evropske zemlje, dodao je, policiju organizuju na različite načine (neke su centralizovane, neke decentralizovane) jer ne postoji jedan način organizovanja policije.

Istovremeno, bitna pitanja poput nezaposlenosti ne nalaze se na toj političkoj agendi.

Chandler smatra da je BiH već integrirana u EU, s obzirom na to da visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH ima moć da nameće zakone i da smjenjuje političare; EU kontroliše policiju, vojna pitanja i pregovore sa Svjetskom bankom.

"BiH je jedina zemlja koja je svoj suverenitet povjerila EU i Briselu. S jedne strane BiH je u potpunosti integrirana, a s druge EU negira svoju moć, integritet i odgovornost u BiH", smatra Chandler.

Uvjeren je da pitanja ustavne reforme nisu prepreka za formalnu integraciju BiH s EU. Prepreka je, kaže, nedostatak strategije EU na Balkanu.