'Propali projekat' u Gacku
0

ČEZ pokreće spor protiv RS-a

SRNA
Češka elektroprivreda (ČEZ) predala je prijedlog za pokretanje međunarodnog arbitražnog spora protiv partnera iz Republike Srpske (RS) u projektu izgradnje nove termoelektrane u Gacku, navodi se u njihovom podnesku upućenom berzi.

"Visinu sume ni druge detalje ČEZ u toku arbitraže neće komentarisati", izjavila je češkoj agenciji ČTK portparol kompanije Eva Novakova.

"Nezavisne novine" nezvanično saznaju da odštetni zahtjev ČEZ-a iznosi oko 60 miliona eura, ne računajući kamate u toku trajanja arbitraže.

Česi su početkom ove godine saopštili da se povlače iz projekta s "Elektroprivredom RS" (ERS) u Gacku, procijenjene vrijednosti od 1,4 milijarde eura, navodeći da će prodati svoj udio u zajedničkom preduzeću "Nove elektrane RS".

Oni optužuju ERS da nije učinio ništa na realizaciji projekta izgradnje nove termoelektrane u Gacku, planirane snage 660 megavata, najavljujući podnošenje zahtjeva za naknadu štete.

Izvršni direktor ČEZ-a Danijel Beneš nedavno je izjavio da ne isključuje da će zbog propalog projekta u Gacku pribjeći međunarodnoj arbitraži.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac izjavio je da ga ne iznenađuje pokretanje aktivnosti ČEZ-a koje prethode arbitraži prema pravilima Međunarodne trgovinske komore u Parizu.

"To je korak koji smo mogli da očekujemo bez obzira na razgovore koji su sve vrijeme bili vođeni sa češkim partnerom. Naši pravni timovi su se pripremali za svaki od mogućih scenarija, pa i ovaj koji se odnosi na pokretanje arbitraže", rekao je Puhalac, ističući da su šanse RS u tom sporu "pravno vrlo utemeljene".

On je naveo da su na posljednjem sastanku sa ČEZ-om dali niz prijedloga koji vode u pravcu realizacije projekta u Gacku i pokazali da su, uprkos svemu, spremni za razgovore koji neće ugroziti interese partnera i RS.

Generalni direktor ERS-a Branislava Milekić ocijenila je da arbitraža nije najbolji put za rješavanje spornih pitanja, ali je ukazala da se njihov pravni tim, koji čine i iskusni spoljni advokati, pripremao i za tu varijantu.

U Upravi ERS-a smatraju da je dogovor moguć i nakon pokretanja arbitražnog postupka, navodeći da su im kao alternativno rješenje predložili sporazum o dokapitalizaciji Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko.

"Ukoliko ČEZ, ipak, pokrene arbitražu i odbije našu inicijativu za mirno rješenje, iskoristićemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo zaštitili osnovne interese ERS-a, RiTE Gacka, potrošača i RS", naglasila je Milekićeva.