BiH
2

Čevra: Nove generacije mogu napraviti stvarnu promjenu u učešću žena u politici

FENA
Nerina Čevra (Foto: FENA)
Nerina Čevra (Foto: FENA)
Naredna generacija političara i političarki jedina ima mogućnost da napravi neku stvarnu promjenu kada je u pitanju veće učešće žena u politici u BiH, izjavila je danas za Fenu direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH Nerina Čevra.

Westminster fondacija za demokratiju i Centar za društveno istraživanje "Global analitika" organizirali su danas u Sarajevu konferenciju "(Ne)zastupljenost žena u političkom životu BiH - gdje smo, zašto i kako dalje?"

Kako je kazala Čevra, cilj današnje konferencije je da se podigne svijest mladim studenticama da mogu biti aktivne u politici i nakon studija, jer je primijećen trend da studentice koje su bile politički aktivne za vrijeme studija, za razliku od muškaraca, kasnije napuštaju politički život. Za razliku od njih, kod muškaraca je ta karijera neprekinuta.

Naglasila je da je zato potrebno raditi puno više na ravnopravnosti, a ne samo u izborno vrijeme, kako bismo imali bolje rezultate.

Westminster fondacija je uoči ovogodišnjih lokalnih izbora imala nekoliko događaja radi povećanja broja žena među izabranim zvaničnicima na lokalnom nivou. Međutim, rezultati u tom smisli nisu bili ništa posebno drugačiji u odnosu na lokalne izbore 2012. godine.

"Još se radi na utvrđivanju tačnih rezultata da bismo utvrdili odnos prema lokalnim izborima 2012. godine, ali prema preliminarnim rezultatima bili su slični. To me dodatno motivira da pojačamo rad s mlađim aktivistkinjama jer mislim da je naredna generacija političara i političarki jedina ima mogućnost da napravi neku stvarnu promjenu", kazala je Čevra.

Nada se da će organizacije poput njene u budućnosti obratiti više pažnje u traženju efikasnijeg načina rada, a ne "nekih matrica u kojima smo godinama navikli da radimo". Kao moguće primjere je navela rad u vezi s finansiranjem stanaka ili rad sa stranačkim liderima kao poticaj za veće učešće žena u politici, a ne samo rad sa ženama.