BiH
965

Čevljanska korida snimana dronom: Najveće narodno veselje u BiH iz drugog ugla

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Čevljanovićima, nedaleko od Sarajeva večeras se završava 69. tradicionalna Čevljanska korida, koja je i ove godine okupila veliki broj posjetitelja.

Prema procjenama organizatora i ove godine, kako ga često nazivaju "najveće narodno veselje" koridu u Čevljanovićima posjetilo je više od 50.000 ljudi. Centralni događaj je borba bikova, ali su prisutnai i brojna druga dešavanja.

Iako je korida u Čevljanovićima izuzetno popularan događaj, brojni građani smatraju kako na tom skupu ne postoji ništa vrijedno pažnje te da se promovišu negativne vrijednosti.

Bez obzira na sve Čevljanovići svake godine okupe na desetine hiljada građana. Jedni trguju i zarađuju, drugi se vesele i troše, a naročito je veselo ispod šatora gdje se uz pečenje i pjevačice prisutni provode.

Na današnjoj koridi u Čevljanovićima da iznenađenjima nema kraja pokazala su dva aviona koja su izbacivali promotivne letke za još jednu koridu i to u Živinicama.

Da ni godine ništa ne znače najbolje pokazuju fotografije na kojima se vidi da Čevljansku koridu posjećuju i mladi i stariji i momci i djevojke.