BiH
0

Četvrti sajam stipendija: Studirajte u SAD-u, Njemačkoj ili Japanu

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mnogi učenici i studenti došli su danas u prostorije Mašinskog fakulteta u Sarajevu kako bi pronašli odgovarajući program na nekim od inozemnih fakulteta i tamo započeli ili nastavili svoje školovanje.

Četvrti sajam stipendija koji organizuje Univerzitet u Sarajevu s partnerima otvorili su prorektor UNSA-e prof. dr. Ugo Vlaisavljević i dekan Mašinskog fakulteta prof. dr. Ejub Džaferović.

"Činjenica da ovaj Sajam stipendija ima ovoliki broj izlagača i da su različite zemlje, obrazovne institucije, vladin i nevladin sektor uključeni u njega govori da je pred nama jedna nova faza razvoja akademskog života u Sarajevu. Posebno nas raduje da se nalazimo u obnovljenom dijelu Mašinskog fakulteta te da će se okupiti studenti UNSA. Jedinstvo akademske zajednice je velika stvar koja je izazov kojem moramo udovoljiti i ispred Bolonjskog procesa i nauke koju rabimo još iz perioda Grka. Ne postoji grčka matematika, kinesko mašinstvo ili filozofija koja je vezana samo za jednu zemlju. Stipendije su mogućnost da univerzalno znanje stičemo svuda u svijetu", rekao je Vlaisavljević.

Na Četvrtom sajmu stipendija učestvuju 24 institucije koje predstavljaju različite oblike finansijske podrške bh. građanima za studij u BiH i inozemstvu. Među njima su Ambasada Japana, Predstavništvo njemačke privrede u BiH, American councils for international education, Ambasada Francuske, Ambasada Islamske republike Pakistan...

"Veliki je značaj ove aktivnosti iz više razloga. Kada vam student u pola školovanja dobije mogućnost boravka na nekom fakultetu u svijetu, to je dobro za njega ali i za vas kao instituciju, jer znači da su vaš plan i progam verifikovale evropske institucije, potom za nastavnike jer se na ovaj način ostvaruje jedan do postulata Bolonje, a to je mobilnost studenata i nastavnika. Visoko obrazovanje ima evropski prostor svjetskog karaktera", rekao je dekan Džaferović dodavši kako se nada da će u narednim godinama na ovom sajmu biti prisutni i menadžeri kompanija iz BiH i regije, koje će dati podršku studentima za njihov naporan rad i trud.

Studij u Zemlji izlazećeg sunca

Lokacije u kojima želite studirati ili otići na razmjenu učenika/studenata su šarolike. Ambasada Japana nudi programe studiranja, stipendija za intelektualnu razmjenu te stipendija za profesionalno usavršavanje predavača. Nijedan od programa ne morate pohađati na japanskom jeziku, jer postoje programi prilagođeni engleskom jeziku.

"Postoji program stipendiranja za dodiplomski studij, četiri godine plus jedna godina japanskog jezika te postdiplomski studiji. Osigurana su dva mjesta za građane BiH, što je dobro, jer je u drugim zemljama osigurano samo jedno mjesto", rekla je Azra Pjanić, zadužena za kulturu i PR Ambasade Japana u BiH.

Kada su u pitanju stipendije za intelektualnu razmjenu, one omogućavaju istraživanje u Japanu do dva mjeseca. Prioritet su osobe iz oblasti društvenih nauka, posebno novinari, jer te osobe kroz svoju struku doprinose razvoju Japana.

Nastavnici osnovnih i srednjih škola mogu se prijaviti na program profesionalnog usavršavanja predavača, koji traje godinu dana, a svi troškovi su im plaćeni.

Radna praksa u Njemačkoj

A oni koji žele steći praksu u struci, to mogu u nekoj od uspješnih kompanija u Njemačkoj. Oblasti u kojima možete dobiti priliku raditi su energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni menadžment, zaštita okoliša, arhitektura, poljoprivreda...

"Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju s organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje i u BiH. U okviru ovog programa studenti viših semestra, apsolventi, kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo, imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest mjeseci", rekao je Sanjin Purgić, koordiantor za projekte Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Program finansira Vlada Njemačke, a osigurani su smještaj, putni troškovi, zdravstveno osiguranje i džeparac. Aplicirati je moguće do 10. novembra ove godine.

Edukacija u SAD-u

Ukoliko vaše želje vode "zemlji snova", Američko vijeće za međunarodno obrazovanje vam može pomoći da ih ostvarite. Ova organizacija ima mnogo programa koji se tiču edukacije u SAD-u.

"Program 'Yes' je namijenjen srednjoškolcima 1. i 2. razreda, koji žele provesti jednu školsku godinu na razmjeni u SAD-u. Oni budu smješteni u američke porodice i sve im je osigurano. Više informacija mogu potražiti u subotu, 12. oktobra, u Drugoj gimnaziji, od 8:30 do 11 sati", kazala je Aleksandra Popović, savjetnica u Američkom vijeću za međunarodno obrazovanje. Ona je, između ostalog, zadužena za pomaganje učenicima, srednjoškolcima i studentima da upišu studij u SAD-u i pronađu odgovarajuću obrazovnu ustanovu. Također, pomažu pri prilagođavanju, savjetima u uputama pri pronalaženju stipendija.

"Svaki od američkih univerziteta ima svoje zahtjeve, ali u svakom slučaju važan je dobar prosjek tokom prethodnog školovanja. Za školarce je to odličan uspjeh, a za studente minimalni prosjek osam. Moraju dobro poznavati engleski jezik kako bi položili jezičke testove te druge testove pri upisu na obrazovnu ustanovu koji se sastoje od jezičke i matematičke komponente", dodala je Popović.

Na sajmu se predstavljaju i British Council, Hema Fondacija, BBI banka, Internacionalni Burč univerzitet, Ured DAAD-a i druge organizacije i ustanove iz BiH. Sajam je otvoren samo danas do 17 sati.